Joggers van middelbare leeftijd met overgewicht moeten extra op hun hoede zijn

Joggers van middelbare leeftijd met overgewicht moeten extra op hun hoede zijn

Ook andere extreme lichaamsinspaningen moeten worden vermeden

Is joggen gezond of niet? Het antwoord op deze vraag moet waarschijnlijk ‘ja’ luiden, want kilometers malen is een echte rage geworden. Daarbij is het opvallend dat vooral veel vrouwen de voordelen van jogging hebben ontdekt, het wemelt langs onze wegen van vrouwen in trainingspakken.

Jonathan Kim van het Massachusetts General Hospital is van menig dat jogging op zich alleen maar gezond kan worden genoemd, op voorwaarde dat er niet wordt overdreven. Concreet wil dit zeggen dat de geleverde inspanningen ergens begrensd moeten blijven, het heeft geen om zich bij wijze van spreken letterlijk dood te lopen.

Het belangrijkste gevaar is dat steeds meer mensen, op de eerste plaats dan mannen, zichzelf voortdurend willen overtreffen. Ze proberen een steeds betere tijd over een bepaalde afstand te realiseren, met als gevolg dat ze op een bepaald moment een gevaarlijke grens overschrijden. Op zo’n moment kan joggen daadwerkelijk gevaarlijk zijn, eventueel zelfs met dodelijke afloop tot gevolg.

Joggers van middelbare leeftijd met overgewicht moeten extra op hun hoede zijn, zeker wanneer de mannen en vrouwen uit deze leeftijdscategorie geen traditie hebben van het leveren van veel lichaamsinspanningen. Misschien is het toch beter om beginnen te sporten onder doktersbegeleiding. Aan een gezapig tempo lopen lijkt alvast aanbevolen, ga in geen geval te hevig van start.

Ook andere extreme lichaamsinspaningen moeten worden vermeden wanneer iemand een zekere leeftijd heeft bereikt. Het is misschien niet prettig dat (meestal) jongere mensen u voorbijlopen, maar daar zult u zich (helaas) bij moeten neerleggen. Hardlopers zijn in dit geval bijna letterlijk doodlopers.

Syndicatie