Sport: overdreven inspanningen kunnen stijve aders veroorzaken

Sport: overdreven inspanningen kunnen stijve aders veroorzaken

Flexibiliteit van aderen kan in gevaar komen bij mensen die te veel marathons lopen

Overdreven sportinspanningen kunnen stijve aders veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot hart- en vaatziekten. De flexibiliteit van de aderen kan in gevaar komen bij mensen die bijvoorbeeld te veel marathons lopen. Despina Kardara, een onderzoeker van de Athens Medical School and Hippokration Hospital in Athene, stelde de resultaten van zijn onderzoek omtrent sportinspanningen voor op het American College of Cardiology meeting in Atlanta.

Kardara onderzocht een groep van 49 testpersonen die marathons liepen gecombineerd met 46 testpersonen die geen marathons lopen. De onderzochte mannen en vrouwen waren even oud, had hetzelfde gewicht en hadden geen hartafwijkingen. Hun gezondheidssituatie was met andere woorden min of meer vergelijkbaar. Het verschil tussen beide groepen viel dus alleen te omschrijven door het feit dat de eerste groep van 49 grote sportinspanningen deed en de tweede niet. Hierbij dient wel opgemerkt dat bij de groep van marathonlopers maar zeven vrouwen waren.

De marathonlopers bleken te worden geconfronteerd met hogere bloeddruk, waarbij degene die de grootste inspanningen leverden in de hoogste mate af te rekenen kregen met stijfheid in de aderen. Volgens Kardara is stijfheid in de aderen gevaarlijk. Het kan namelijk leiden tot verhoging van de bloeddruk en zo de basis vormen van hart- en vaatziekten. Met andere woorden: het team van Kardara kwam tot de conclusie dat overdreven sportinspanningen de gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Dat betekent niet meer of niet minder dan dat sport niet altijd en overal gezond is. Joggen kan de gezondheid positief beïnvloeden, maar op een bepaald moment wordt er een grens overschreden waarbij het leveren van inspanningen een negatief in plaats van een positief effect heeft. Waar die grens ligt valt voorlopig niet te zeggen, het is bovendien afhankelijk van persoon tot persoon. Volgens Kardara is het daarom erg belangrijk dat wie aan duursporten doet, zich op de juiste manier medisch laat begeleiden. Wanneer zich onregelmatigheden voordoen rond alles wat met hart- en vaatziekten te maken heeft, dient onmiddellijk te worden ingegrepen.

Hoge bloeddruk kan in het ergste geval namelijk leiden tot een bloeddruk, met de dood tot gevolg. Het is inderdaad al voorgekomen dat mensen stierven na het leveren van overdreven sportinspanningen. Kardara blijft voorstander van sportbeoefening, maar roept toch op om enige voorzichtigheid in acht te nemen.

Syndicatie