Oorzaken van postnatale depressie nog niet bekend, chemicaliën spelen rol
Wetenschap vermoedt dat wijzigingen in de hormonenspiegel tijdens en na de zwangerschap rol kunnen spelen
De oorzaken van een postnatale depressie nog niet bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat chemicaliën een belangrijke rol spelen in het verhaal. De wetenschap vermoedt namelijk dat wijzigingen in de hormonenspiegel tijdens en na de zwangerschap rol kunnen spelen. Bij die wijzigingen zou voor oxytocine, een hormoon verwant aan de stemming, een belangrijke rol zijn weggelegd.
Het fenomeen van de postnatale depressie is echter veel ingewikkelder dan dat. Er wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek rond gedaan, maar het fijne werd tot dusver nog niet achterhaald. Het vreemde aan de zaak is dat adoptieouders en vaders - die nooit zwanger zijn geweest - met een postnatale depressie af te rekenen kunnen krijgen. Bovendien klagen ook vrouwen die een misval kregen in sommige gevallen van een postnatale depressie.
Vaak wordt een postnatale depressie weggewuifd onder het mom van de Baby Blues. De reactie luidt dan ongeveer als volgt: "Trek het u allemaal niet te veel aan, het is maar de Baby Blues en geen postnatale depressie." De postnatale depressie laat zich uiteraard op die manier niet wegwuiven. Voor buitenstaanders hebben vrouwen met een postnatale depressie alleen maar last van hormonen, wat iets van voorbijgaande aard is. Dit hardnekkig misverstand met betrekking tot de postnatale depressie is maar moeilijk uit te roeien.
Voor alle zekerheid: de postnatale depressie en de Baby Blues zijn twee totaal verschillende dingen. Ruim driekwart van de vrouwen heeft last van de Baby Blues na de geboorte, maar slechts een minderheid ontwikkelt een postnatale depressie. De symptomen van beide aandoeningen trekken sterk op elkaar, maar uiteraard is een postnatale depressie veel erger. Die gemeenschappelijke kenmerken zijn onder andere stemmingswijzigingen, slaapmoeilijkheden, verlies aan eetlust enzovoort. Zowel de Baby Blues als de postnatale depressie gaan gepaard met onverklaarbare huilbuien.
Het verschil is echter dat de Baby Blues snel komt en gaat, maar dat de postnatale depressie van geen wijken wil weten. Wie pakweg zes weken na de geboorte er nog altijd niet bovenop is, kan stilaan gaan vermoeden dat een postnatale depressie is opgedoken. Zo'n postnatale depressie kan overigens op eender elk moment van het eerste jaar na de geboorte van de baby gebeuren.
Shoshana Bennett, dokter en voormalig president van de Postpartum Support International (een zelfhulpgroep) en auteur van ‘Postpartum Depression for Dummies and Pregnant on Prozac: The Essential Guide to Making the Best Decision for You and Your Baby' zou het begrip postnatale depressie graag nog ruimer omschreven wil zien, aangezien deze postnatale depressie al (zij het zelden) voor de geboorte kan beginnen.