Spurtjes op fiets doen meer vet verbranden dan gewoon joggen

Spurtjes op fiets doen meer vet verbranden dan gewoon joggen

Korte spurtjes die regelmatig worden herhaald kunnen kilo’s helpen kwijtspelen

Steeds meer mensen lijden aan overgewicht of obesitas, wat vaak gepaard gaat met aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten enzovoort. Sommige mannen en vrouwen trekken zich van het teveel aan kilo’s niet te veel, anderen hebben er alles voor over om terug een slank voorkomen te krijgen.

De dieetindustrie heeft dus een echte boom gekend, op de markt is een groot aanbod van dieetvormen beschikbaar. Maar in de praktijk blijkt dat het letten op de voeding alleen niet volstaat. Het is ook belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te nemen. Wie even een blik uit het raam werpt, zal zien dat steeds meer mensen al joggend proberen zo veel mogelijk kilo’s kwijt te spelen.

Maar is joggen wel de beste manier om mager en gezond te blijven? We stellen vaak vast dat mensen met veel enthousiasme van start gaan, maar dat dit enthousiasme ook even wel snel weer verdwijnt. Nu eens is het te warm, dan weer te koud of te regenachtig. Uiteindelijk zijn er voldoende reden om veilig binnen te blijven, met als gevolg van de verloren gegane kilo’s snel weer terugkomen.

Er zijn echter aanvaardbare alternatieven voor joggen, zo blijkt. Spurten doet meer vet verbranden dan gewoon joggen. Reseachers van de University of New South Wales kwamen tot de conclusie dat spurtjes van telkens acht seconden regelmatig onderbroken voor 20 minuten over een periode van 12 weken tot 2 kilo vet helpen verdwijnen. Belangrijk is dat vet hoofdzakelijk rond lever, nieren en andere vitale organen de risico’s op hart- en vaatziekten helpen afnemen.

Korte spurtjes op de fiets die regelmatig worden herhaald kunnen dus kilo’s helpen kwijtspelen. De resultaten van het onderzoek, verschenen in het Journal of Obesity, tonen aan dat forse inspanningen zoals korte spurtjes op een oefenfiets meer resultaten opleveren dan regelmatig gaan joggen.

Syndicatie