Leer kinderen tijdig kennis maken met de kunst van het ziek zijn

Leer kinderen tijdig kennis maken met de kunst van het ziek zijn

Een bezoek aan een ziekenhuis maakt kinderen vertrouwd met de moderne geneeskunde

In de meeste gevallen is zien zijn voor kinderen een ver-van-de-bed-show. Ze hebben nog een lang leven voor zich en maken een grote kans om een belangrijk deel daarvan gezond te mogen beleven. Maar ziekte en dood zijn op lange termijn ieders lot en ook kinderen moeten leren leven met het idee dat het leven eindig is. Daarom kan het absoluut geen kwaad om hen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met wat er in een ziekenhuis allemaal reilt en zeilt. In dat verband is het de moeite waard om eens te wijzen naar een interessant nieuw initiatief.

Op zaterdag 29 april 2017 namen UHasselt-geneeskundestudenten kinderen (en hun teddybeer) mee op sleeptouw door het TeddyBear Hospital. Daarmee wilden ze de angst bij jonge kinderen voor het ziekenhuis en/of de dokter wegnemen en hun nieuwsgierigheid prikkelen. De ouders op hun beurt kregen tijdens een EHBO-sessie nuttige tips mee over hoe ze uiteenlopende verwondingen bij hun kind het best voorkomen en verzorgen. TeddyBear Hospital is een organisatie van BeMSA Hasselt, UHasselt en het Jessa Ziekenhuis.

Het was al de vijfde keer dat het Jessa Ziekenhuis zijn deuren opent voor kinderen tussen 4 en 6 jaar en hun lievelingsknuffel. Samen met de ‘teddybeerdokters’ – vertolkt door UHasselt-geneeskundestudenten – namen ze een kijkje in de consultatieruimte, het operatiekwartier, de röntgenafdeling en het labo. Daarbij kregen de kinderen een heuse chirurgenoutfit aangemeten. Een grondig medisch onderzoek van hun knuffel kon uiteraard niet ontbreken. En als kers op de taart mocht het nieuwsgierige jonge volkje ook eens binnenkijken in een ambulance. 

“Met het TeddyBear Hospital willen we kinderen op een leuke, ongedwongen manier vertrouwd maken met de dokter en met de instrumenten en apparaten in een ziekenhuis. Voor deze vijfde editie schreven zich 240 kinderen in”, zegt Gitte Geebelen van BeMSA Hasselt. BeMSA is een wereldwijde studentenkoepel van geneeskundestudenten die zich inzet voor een grotere bewustwording rond en verbetering van de algemene gezondheid.

Terwijl de kinderen alle hoekjes van het ziekenhuis ontdekten, kregen de ouders dus een EHBO-sessie. Daarin hoorden ze wat zoal de meest voorkomende ongevallen bij kinderen zijn – in de speeltuin, keuken, badkamer én op vakantie – en hoe ze eventuele wonden het best kunnen voorkomen, aanpakken en behandelen.

Syndicatie