Vooral jonge kinderen die nog niet ingeënt zijn lopen gevaar op mazelen

Vooral jonge kinderen die nog niet ingeënt zijn lopen gevaar op mazelen

Eén tot drie gevallen van mazelen kennen een dodelijke afloop

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is een kinderziekte als mazelen nog niet helemaal verdwenen. In ons is er weliswaar de verplichte inenting, maar de ziekte kan theoretisch nog altijd toeslaan bij kinderen die nog te jong zijn om te worden ingeënt. Waakzaamheid wat betreft mazelen blijft zodoende geboden.

Het belangrijkste gevaar wat mazelen betreft, is dat de ziekte zo besmettelijk is. Het volstaat om een kamer binnen te gaan waar iemand met mazelen is geweest om de aandoening zelf ook op te steken. Maar weinig andere aandoeningen zijn zo besmettelijk.

Een bijkomend probleem is dat onze dokters vaak niet langer in staat zijn om mazelen te herkennen. Veel van hen hebben nooit een geval van mazelen tegengekomen, zodat deze aandoening voor hen een illustere onbekende is. Daarom kan het even duren alvorens de juiste diagnose is gesteld en dat kan kostbare tijd kosten.

Vooral jonge kinderen die nog niet ingeënt zijn lopen gevaar op mazelen. Dat geldt op de eerste plaats voor de Verenigde Staten, maar ook voor Europa. Anne Schuchat, directeur van het Amerikaans CDC’s National Center for Immunization and Respiratory Diseases, merkt op dat de gevolgen van het hebben van mazelen precies bij die jonge kinderen de ergste gevolgen kan hebben.

Eén tot drie gevallen van mazelen kennen zelfs een dodelijke afloop, zodat de waakzaamheid zeker niet mag verslappen. Een opvallende vaststelling in de Verenigde Staten is dat recent er een aantal gevallen van mazelen zijn geweest bij oudere mensen die werden verondersteld immuun te zijn voor de ziekte als gevolg van een vroegere inenting. Deze evolutie moet op de voet worden gevolgd.