Is het nuttig of noodzakelijk om een lange behandeling bij een psychiater te volgen?

Is het nuttig of noodzakelijk om een lange behandeling bij een psychiater te volgen?

Sommige psychische aandoeningen zijn van voorbijgaande aard, anderen hebben een eerder blijvend karakter

Steeds meer mensen zijn in behandeling voor een psychiatrische aandoening. Dat betekent dat ze op regelmatige tijdstippen bij ‘shrink’ op de sofa gaan zitten. In ons land heeft een behandeling bij een psychiater nog steeds een negatieve bijklank. Het raadplegen van een psychiater wordt vrij snel met ‘gek’ zijn geassocieerd. Nochtans hoeft dat niet zo te zijn.

We leven in moeilijke tijden, daar zal iedereen het over eens zijn. De levenslange stress brengt met zich mee dat steeds meer mensen er ‘onder uit gaan’ en met psychische problemen te maken krijgen. Dat kunnen extreme vormen van stress zijn, maar ook depressies enzovoort. Om maar te zwijgen van de nog ergere vormen van psychische aandoeningen.

Inmiddels is het zo dat West-Europa geconfronteerd wordt met een tekort aan psychiaters. Veel medische studenten kiezen namelijk een specialiteit die de kassa meer en sneller doet rinkelen. Daardoor zijn de plaatsjes bij een psychiater eerder schaars. De wachtkamers zitten met andere woorden bomvol. Je moet dus enig geduld hebben alvorens een psychiater je kan ontvangen.

Dat zorgt voor nogal wat ongeduld, waarbij er vragen worden gesteld over het bezoek aan de ‘shrink’. Is het nuttig of noodzakelijk om een lange behandeling bij een psychiater te volgen?, wordt dan ook vaak als vraag gesteld. Er bestaan alternatieven in de vorm van medicatie, maar toch hebben sommige mensen absoluut behoefte om regelmatig een psychiater te bezoeken.

Sommige psychische aandoeningen zijn namelijk van voorbijgaande aard, anderen hebben een eerder blijvend karakter. Sommige ziekten rechtvaardigen een levenslang bezoek aan een psychiater, of we dat nu leuk vinden of niet. Vergeet echter niet dat een goede ‘shrink’ nog heel wat extra’s te bieden heeft dan medicatie, meer bepaald in de vorm van een jarenlange ondersteuning. De patiënt kan er zich alleen maar beter bij voelen.

Syndicatie