Het Munchhausen-syndroom, vaak en veel liegen, komt meer voor dan algemeen wordt aangenomen

Het Munchhausen-syndroom, vaak en veel liegen, komt meer voor dan algemeen wordt aangenomen

Liegen alsof het gedrukt staat is een ziekte als een ander

Iedereen kent wel mensen waarvan wordt gezegd ‘hij of zij kan liegen alsof het gedrukt staat’. Vaak worden deze mensen met de rug aangekeken, zonder dat beseft wordt dat ze ziek zijn. Het vertellen van veel leugens kan verschillende oorzaken, in veel gevallen hebben de personen in kwestie niet door dat ze aan een ziekte lijden. Ze geloven trouwens zelf in hun eigen leugens, ook al zijn die zonder enige moeite doorprikbaar.

Liegen alsof het gedrukt staat is een ziekte als een ander. In heel wat gevallen is er sprake van het Munchausen-syndroom. De Duitse baron von Munchausen was een militair in Russische staatsdienst die bekend stond om de geweldige verhalen die hij kon vertellen. Meest bekend is waarschijnlijk zijn verhaal dat hij zichzelf aan de eigen haren uit een moeras trok en zo van de verdrinkingsdood werd gered.

De verhalen van de baron namen mythische vormen aan, in zoverre zelfs dat hij werd beschouwd als de grootste leugenaar uit de geschiedenis. Munchhausen was daar zelf niet zo gelukkig mee, want eigenlijk kon hij alleen maar goed verhalen vertellen. Heel anders ligt het echter met wie aan het zogenaamde syndroom van baron lijdt. Het Munchhausen-syndroom komt vaker voor dan algemeen wordt aangenomen.

De oorzaken voor deze aandoening, want er is wel degelijk sprake van een ziekte, kunnen zeer verscheiden zijn. Mensen die veel gedronken hebben in hun leven kunnen na verloop van jaren de voeling tussen realiteit en fantasie kwijtraken, met als gevolg dat ze aan het Munchausen-syndroom gaan leiden. Wie vrienden of familie heeft die symptomen van deze ziekte vertoont, mag niet aarzelen om een dokter te raadplegen.

Syndicatie