Zijn elektronische sigaretten inderdaad risicovrij?

Zijn elektronische sigaretten inderdaad risicovrij?

Werking van bepaalde stoffen in elektronische sigaret is nog niet helemaal gekend

Het lijkt het ei van Columbus: de elektronische sigaret voorziet de nicotineverslaafde van zijn dagelijkse dosis nicotine, zonder de negatieve effecten die aan het roken van gewone sigaretten verbonden zijn. Op een bepaald moment was er heel wat mediabelangstelling voor deze nieuwkomer, zowat iedereen had er de mond vol van.

Toch heeft de elektronische sigaret tot dusver nog niet gegeven wat ervan werd verwacht. In het straatsbeeld ontbreekt ze volledig en waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die familie of vrienden hebben die ‘elektronisch’ roken. Is het een voorbijgaande hype of heeft deze alternatieve vorm van roken meer tijd nodig om volledig ingeburgerd te raken? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Een belangrijk kenmerk van de elektronische sigaret is dat ze de gebruiker dezelfde voordelen (als we dat woord mogen gebruiken) biedt als een gewone sigaret. De consument kan kiezen voor sigaretten met een hoog of met een laag nicotinegehalte, voor sigaretten met een mentholsmaak enzovoort. Op het eerste gezicht dus niets dan voordelen en geen nadelen.

Zijn elektronische sigaretten inderdaad risicovrij? Het antwoord op die vraag is nog niet definitief gegeven. Het is inderdaad zo dat de roker geen rook inhaleert, maar wel een soort damp gebaseerd op een mengeling van lucht en water. De longen blijven zodoende gespaard van de negatieve effecten van tabaksrook. De sigaret wordt geactiveerd door een batterij, wat op zich onschuldig mag worden genoemd.

Het probleem stelt zich echter elders: de werking van bepaalde stoffen in elektronische sigaret is nog niet helemaal gekend. Het mengsel van lucht en water wordt namelijk gekruid met een aantal andere stoffen, waarvan niet geweten is of ze al dan niet schadelijke neveneffecten met zich meebrengen. Die gevolgen gaan pas op langere termijn zichtbaar worden, voorzichtigheid blijft zodoende geboden.

Syndicatie