Opletten met gewichtstoename bij stoppen met roken

Opletten met gewichtstoename bij stoppen met roken

Afkicken van nicotine kan kilo's opleveren

Stoppen met roken is een moeilijke opgave, zeker voor verstokte rokers. Vaak liggen tussen de beslissing om het pakje sigaretten weg te gooien en het effectief stoppen nog verschillende maanden. Dat heeft onder andere te maken met de vrees voor de extra kilo's die stoppen met roken kan meebrengen, in de vorm van een duidelijke gewichtstoename.

Het is inderdaad opletten met gewichtstoename bij stoppen met roken. Zowel mannen als vrouwen kunnen meerdere kilo's bijkomen. In geval van mannen kan er sprake zijn van een extra gewicht van een 10-tal kilo's of zelfs meer. In extreme gevallen kan de beslissing om niet meer te roken zelfs leiden tot obesitas of zwaarlijvigheid.

Vaak heeft de gewichtstoename bij stoppen met roken niets te maken met het extra snoepen als compensatie voor het gemis van de sigaret. Er is gewoon sprake van een reactie van het stofwisselingsproces. In de praktijk zal het vaak zeer moeilijk zijn om die extra kilo's kwijt te raken. Wat dient er dan te gebeuren om het roken te laten op zo'n manier dat het lichaam er zo voorzichtig mogelijk op reageert? Het is altijd verstandig om een dokter te raadplegen alvorens effectief de laatste sigaret te doven.

Syndicatie