Relaxatieoefeningen zijn belangrijk voor multiple sclerose (MS)-patiënten

Drie voorwaarden zijn belangrijk voor multiple sclerose (MS)-patiënten bij relaxatieoefeningen

Voor multiple sclerose (MS)-patiënten kan de stress soms te veel worden. Relaxatieoefeningen kunnen daarom belangrijk zijn voor multiple sclerose (MS)-patiënten, heel belangrijk zelfs. De vraag is echter wat onder die relaxatieoefeningen precies moet verstaan worden. Drie voorwaarden zijn belangrijk voor multiple sclerose (MS)-patiënten bij relaxatieoefeningen.

Oefeningen om de stress van zich af te schudden, kunnen bij multiple sclerose (MS)-patiënten verschillende richtingen uitgaan. Zowel ademhalingsoefeningen als relaxatie van spieren en kalmeren van de hersenen kunnen deel uitmaken van het pakket. Sommige van deze oefeningen kunnen onder begeleiding van muziek gebeuren. Alvorens te beginnen met deze oefeningen, moet aan drie voorwaarden zijn voldaan. De opgelegde voorwaarden zijn de volgende:

Zoek een rustige locatie, waar weinig kans is op afleiding
Installeer u zo rustig mogelijk, bijvoorbeeld op een stoel of een sofa
Ook geestelijke ontspanning is noodzakelijk, probeer zorgen te verbannen en blijf zo ver mogelijk uit de buurt van verstrooiiende gedachten

Er zijn voor multiple sclerose (MS)-patiënten verschillende vormen van relaxatie mogelijk. We zetten er hier van enkele op een rijtje:

De twee-minuten relaxatie: concentreer u op uzelf en uw ademhaling. Adem een paar keer diep in, adem heel traag opnieuw uit. Onderzoek mentaal heel uw lichaam, probeer notie te nemen van delen van het lichaam die gespannen of krampachtig aanvoelen. Probeer deze regio's te laten ontspannen, laat de spanning in de mate van het mogelijke wegvloeien. Draai uw hoofd in het rond, maak deze cirkelvormige beweging een- of tweemaal. Voer geen enkele beweging uit die pijn veroorzaakt. Het vooruit- en weer achteruitrollen van de schouders kan een ontspannen gevoel geven. Herhaal deze beweging verschillende keren. Alle spieren moeten zich volledig ontspannen, maak daarbij gebruik van aangename gedachten. Adem nogmaals diep in en adem opnieuw heel traag uit. Het resultaat van dit alles moet een zeer ontspannen gevoel zijn.

Ontspanning van de geest: start met het sluiten van de oog en adem normaal in en uit via de neus. Bij het uitademen mag u hardop een kort woord uitspreken (bijvoorbeeld ‘dit'), een iets langer woord als ‘vanmorgen' of een zin als ‘ik ben kalm en rustig'. Herhaal deze oefening gedurende tien minuten. Let er op dat de gedachten niet afdwalen, herinner uzelf op een vriendelijke manier aan uw ademhaling en aan de gekozen woorden en/of zinnetje. Laat uw adem traag en gelijkmatig worden. Ook deze manier zal u zich op relatief korte termijn totaal ontspannen voelen.

Ontspannen via diepe ademhaling: hou een plek juist onder de navel strak in de gaten. Adem in de richting van dat plekje en laat uw buik zich met lucht vullen. Vanuit de bodem kan de lucht waar naar omhoog gaan in uw lichaam, laat ze vervolgens langzaam uit uw lichaam ontsnappen. Doe dit op een manier waarop een ballon leeg loopt. Met elke lange, trage ademhaling zal u zich meer ontspannen voelen.