Algen als bron van Omega-3 vetzuren

Algen als bron van Omega-3 vetzuren

Afvalwater wordt eerst gezuiverd met microalgen

In het streven naar een betere wereld wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan het milieu. Onder andere de watervervuiling is een groot probleem, zeker tegen de achtergrond van het watertekort waar grote delen van de wereld mee geconfronteerd worden. Maar de technologie staat niet stil, er wordt hard gewerkt aan een nieuwe aanpak van de milieuproblemen. Met succes, zo blijkt.

AlgaeBiotech is er tijdens het BioBased Delta project samen met projectpartner CSM in geslaagd een methode te ontwikkelen om afvalwater te zuiveren met behulp van microalgen. De microalgen zijn vervolgens gebruikt als bron voor duurzame Omega-3. Doel van het Biobased Delta project is het ontwikkelen van alternatieve grondstoffen die fossiele grondstoffen kunnen vervangen.

Het onderdeel waar AlgaeBiotech zich op heeft gericht is het kweken van microalgen in afvalwater uit de bakkerij en zuivel industrie. Dit afvalwater zit boordevol nutriënten die zeer geschikt zijn voor de cultivatie van algen. Omdat BioBased Zeeland vergroening als doel heeft is er gewerkt met het “cradle to cradle” principe en is er voor gezorgd dat er geen afval wordt geproduceerd.

De gekweekte algen zijn allereerst gebruikt om hoogwaardige Omega-3 te extraheren bedoeld voor menselijke consumptie. De overgebleven biomassa is gebruikt voor aquacultuur applicaties zoals visvoer voor commerciële kwekerijen. Op die manier gaat er niets verloren en daar kan het milieu alleen maar beter van worden. Verwacht wordt dat in de komende maanden nog nieuwe technologische ontwikkelingen bekendgemaakt zulen worden.

Syndicatie