Bètacaroteen wordt vooral in fruit en groenten aangetroffen

Bètacaroteen wordt vooral in fruit en groenten aangetroffen

Voorkeur gaat uit naar bètacaroteen uit natuurlijke bronnen, voedingssupplementen zijn pas een tweede keuze

Bètacaroteen is belangrijk voor ons lichaam, want deze anti-oxidant wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A. Bètacaroteen wordt vooral in fruit en groenten aangetroffen, zodat het (nogmaals) zaak is om voldoende fruit en groenten te eten. Het valt echter moeilijk te zeggen wat de gewenste hoeveelheid bètacaroteen is, de medische wetenschap heeft daaromtrent geen eensgezindheid bereikt.

Algemeen wordt aangenomen dat een range van tussen 15 en 180 milligram per dag noodzakelijk is. Die range is wel erg breed, zodat toch enige voorzichtigheid geboden is. Bètacaroteen in hoge hoeveelheden kan mogelijk schadelijk zijn, wat in mindere mate geldt voor bètacaroteen dat in fruit en groenten wordt aangetroffen. We hebben inderdaad nog nooit gehoord van schadelijke gevolgen door het eten van te veel groenten en fruit.

De voorkeur gaat echter duidelijk uit naar bètacaroteen uit natuurlijke bronnen zoals groenten en fruit, voedingssupplementen zijn pas een tweede keuze. Dat is ook het advies dat de American Heart Association aan zijn leden geeft. Dat wil echter niet zeggen dat bètacaroteen uit voedingssupplementen noodzakelijk schadelijk, wel integendeel. In redelijke hoeveelheden zijn deze voedingssupplementen zeker niet af te raden.