Recente studie bewijst dat rode wijn risico’s op hart- en vaatziekten doet dalen

Recente studie bewijst dat rode wijn risico’s op hart- en vaatziekten doet dalen

 Kansen op een hartziekte dalen met 14%, die op een beroerte met 20%

Is een glas rode wijn per dag daadwerkelijk goed voor de gezondheid. Een recente studie bewijst dat rode wijn inderdaad de risico’s op hart- en vaatziekten doet dalen, meer bepaald door het verlagen van de bloeddruk. Maar in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is het niet de alcohol die een positief effect uitoefent, want de voorkeur van de wetenschappers gaat uit naar niet-alcoholische rode wijn.

Onderzoek heeft namelijk aangewezen dat alcohol zelfs de capaciteit om de bloeddruk te verlagen doet afnemen. De polyfenomen die de bloeddruk doen dalen blijven echter goed bewaard in niet-alcoholische rode wijn. Wie één glas rode wijn per dag drinkt, ziet de kansen op een hartziekte dalen met 14%, die op een beroerte met 20%. Op verschillende universiteiten in de wereld wordt verder onderzoek gedaan naar de link tussen rode wijn en hart- en vaatziekten.

Steeds meer mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Nog niet zo lang geleden verscheen in dat verband een alarmerend rapport van de American Heart Association (AHA). In dat rapport stond te lezen dat maar liefst 50% van de mensen die bloeddrukverlagers nemen nog steeds met een te hoge bloeddruk af te rekenen hebben. Geneesmiddelen krijgen met andere woorden de bloeddruk niet altijd onder controle.

Voorkomen is daarom beter dan genezen, want het voorkomen van een te hoge bloeddruk is één van de belangrijkste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarom is het niet onbelangrijk dat we op onze voeding letten met de bedoeling om de bloeddruk onder controle te houden. Blijkt namelijk dat wie op zijn voeding let vaak veel minder moeite heeft om zijn bloeddruk onder controle te krijgen. Kleine dingen kunnen volstaan om de bloeddruk goed te verzorgen.