Echte risico's verbonden aan het gebruik van creatine supplementen zijn nog onbekend

Echte risico's verbonden aan het gebruik van creatine supplementen zijn nog onbekend

Wie nier- of leverproblemen heeft, gaat beter voorzichtig om met creatine

De echte risico's verbonden aan het gebruik van creatine supplementen zijn vooralsnog onbekend. Uit sommige studies blijkt dat er mogelijk sprake kan zijn van schadelijke neveneffecten, zoals bijvoorbeeld hartproblemen. Het gecombineerd gebruik van creatine met andere opwekkende stoffen kan deze risico's nog versterken.

Wie nier- of leverproblemen heeft, gaat beter voorzichtig om met creatine. De stof kan het niveau van de suikerhoeveelheden in het bloed beïnvloeden. Dat betekent dat mensen met diabetes in ieder geval voorzichtig moeten zijn. Hoe groot de gevaren echt zijn, valt moeilijk te zeggen. Feit blijft dat we over deze stof nog steeds te weinig weten.

Er kunnen mogelijk risico's aan het gebruik van creatine verbonden zijn, maar met 100% zekerheid kan dit niet worden gesteld. Er ligt simpelweg nog te weinig wetenschappelijk bewijsmateriaal op tafel om een waarschuwing de wereld in te sturen. Maar enkele voorzorgheidsmaatregelen lijken in ieder geval toch aanbevolen. Kinderen en zwangere vrouwen onthouden zich beter van het gebruik van creatine, kwestie van onnodige risico's te vermijden.

Syndicatie