Energiedranken kunnen meer cafeïne bevatten dan op de verpakking/fles wordt aangeven

Energiedranken kunnen meer cafeïne bevatten dan op de verpakking/fles wordt aangeven

Ook cacao en guarana bevatten cafeïne

In de Verenigde Staten is er heel wat doen geweest rondom energiedranken en de hoeveelheid cafeïne die deze bevatten. Energiedranken kunnen meer cafeïne bevatten dan op de verpakking/fles wordt aangeven, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie. Ook cacao en guarana, twee stoffen die in energiedranken zitten, bevatten cafeïne. In het geval van guarana betreft het zelfs 40 tot 80 milligram cafeïne.

Judith Schaechter, professor pediatrie aan de University of Miami, heeft uitgebreid onderzoek verricht omtrent de energiedrankjes en het cafëinegehalte dat ze bevatten. Sommige gebruikers miskijken zich op de totale hoeveelheid cafeïne in een energiedrank, wat tot vervelende neveneffecten kan leiden. Slapeloosheid kan één van die neveneffecten zijn. Ook haar collega Steven Lipshultz, professor en dekaan van het Department of Pediatrics aan de University of Miami School of Medicine, is dezelfde mening toegedaan.

Lipshultz is voorstander van een strenger toezicht op het gebruik van energiedrankjes, zeker wanneer het jeugdige gebruikers betreft. Die kennen vaak namelijk geen maat en gaan meer drinken dan goed voor hun is. Volgens de professor vertoont het gebruik van energiedrankjes nog steeds een stijgende trend, zodat meer waakzaamheid absoluut geen overbodige luxe is.