Plastische chirurgie: patiënten gaan kiezen voor kleine, snelle ingrepen

Plastische chirurgie: patiënten gaan kiezen voor kleine, snelle ingrepen

Mannen en vrouwen van de toekomst willen er jonger, minder vermoeid en slagkrachtiger uitzien

Plastische chirurgie heeft in de afgelopen jaren een sterke groei gekend, maar het verzadigingspunt van die groei lijkt nog niet bereikt. Steeds meer vrouwen komen aankloppen bij een plastische chirurg, meestal bij een kliniek bij hen in de buurt. Zij krijgen bovendien steeds vaker het gezelschap van mannen die kleine tekortkomingen aan hun lichaam willen laten corrigeren.

Elliot W. Jacobs, een bekende New Yorkse plastische chirurg, heeft de groei van de plastische chirurgie met een paar cijfers geïllustreerd. In 2008, het laatste jaar waarvoor cijfers bekend zijn, lieten Amerikanen (zowel mannen als vrouwen) tussen 35 en 50 in totaal 5,30 ingrepen door plastische chirurgen uitvoeren. Die ingrepen hadden zowel betrekking op operaties als op kleinere ingrepen die zonder operatie konden uitgevoerd worden.

In de groep van Amerikanen tussen 51 en 54 jaar gebeurden 2,90 miljoen chirurgische en niet-chirurgische ingrepen, in de groep van 65-plussers ongeveer 750.000 ingrepen. Een eerste trend is daarbij duidelijk: de mannen en vrouwen van de toekomst willen er jonger, minder vermoeid en slagkrachtiger uitzien. Dat betekent dat ze vaker en sneller de stap naar de plastische chirurg zullen zetten. Achterliggend idee is dat iemand met een jongere en/of slagkrachtigere look beter geplaatst is om carrière te maken.

Veel van de Amerikanen die beroep doen op een plastische chirurg bevinden zich namelijk op de top van de carrièreladder en proberen nog snel een paar stapjes hoger te klimmen alvorens met pensioen te gaan. Hun uiterlijk is daarbij niet onbelangrijk, vandaar hun beroep op plastische chirurgie.

Een tweede trend is eveneens duidelijk: de patiënten gaan kiezen voor kleine, snelle ingrepen. Kleine correcties op het lichaam die snel uitgevoerd kunnen worden, genieten daarbij de voorkeur. Zo staan de zaken momenteel in de Verenigde Staten, maar dezelfde evolutie stellen we ook in Europa vast. Alles wijst er dus op dat we in de toekomst vaker naar de plastische chirurg gaan stappen, maar dan telkens voor kleinere ingrepen.