Hoeveel anti-oxidanten heeft ons lichaam nodig?

Hoeveel anti-oxidanten heeft ons lichaam nodig?

Vegetariërs hebben meer zink nodig om aan hun recommended dietary allowance (RDA) te raken

Hoeveel anti-oxidanten heeft ons lichaam nodig?, is een veelgestelde vraag. Daarbij wordt die hoeveelheid bedoeld die noodzakelijk is om optimaal te blijven functioneren en om ons afweersysteem op scherp te houden. In vaktermen wordt gesproken van recommended dietary allowance (RDA), vrij vertaald de benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen die we nodig hebben.

In het geval van zink bedraagt de gewenste hoeveelheid 11 milligram per dag en 8 milligram voor vrouwen. Vegetariërs hebben meer zink nodig om aan hun recommended dietary allowance (RDA) te raken. De oorzaak is dat het lichaam meer zink nodig heeft in geval van een dieet dat rijk is aan voedsel gebaseerd op planten. Rondom selenium stellen zich minder problemen: hier geldt een hoeveelheid van 55 microgram, voor zowel mannen als vrouwen. Bij de andere anti-oxidanten ligt dat weer anders.

Betacaroteen is dan weer een geval apart, hier bestaat in feite geen RDA. Het Amerikaanse Institute of Medicine spreekt van 3 tot 6 milligram dagelijks om de risico's op aandoeningen te verlagen. In geval van vitamine C geldt 90 milligram voor mannen en 75 milligram voor vrouwen. Rokers hebben meer vitamine C nodig. Tenslotte zijn er nog vitamine C (125 milligram voor mannen en 110 milligram voor vrouwen) en vitamine E (in beide gevallen 15 milligram). Er zijn met andere woorden heel wat verschillen wat anti-oxidanten betreft.

Syndicatie