Omega-3 kan op een milievriendelijke manier ‘geoogst’ worden

Omega-3 kan op een milievriendelijke manier ‘geoogst’ worden

Rol van microalgen kan in de toekomst steeds belangrijker worden

De hype rond Omega-3 heeft misschien het hoogtepunt al achter zich, maar alles wijst er op dat deze vetzuren niet meer van de voorgrond zullen verdwijnen. Dat Omega-3 gezond is, staat als een paal boven water. De meeste mensen halen hun dosis Omega-3 uit vetzuren en daar zijn wel degelijk nadelen aan verbonden. Sommige vissoorten hebben een kritische drempel bereikt, ze dreigen steeds zeldzamer te worden.

Dee negatieve effecten kunnen voorkomen worden door Omega-3 uit de originele bron - microalgen - te winnen, zo blijkt uit onderzoek gevoerd door AlgaeBiotech. Door microalgen in een goed gecontroleerde omgeving te kweken is het mogelijk om een 100% puur en contaminatie vrij product te maken. Nadat de omega-3 uit de microalgen is geëxtraheerd blijft een nutriënten rijke biomassa over.

Aangezien microalgen het natuurlijke dieet vormen voor jonge wilde vis zijn er testen uitgevoerd bij commerciële viskwekerijen.Hieruit blijkt dat de biomassa uitermate geschikt is als visvoer en veel betere resultaten oplevert dan het gebruik van synthetisch voer. De jongen vissen zijn gezonder en de overlevingskans stijgt significant, wat de efficiëntie binnen kwekerijen vergroot. Op die manier wordt ook het milieu gespaard.

Dankzij de positieve resultaten van het project zal AlgaeBiotech verder onderzoek blijven doen naar het kweken van microalgen in afvalwater uit bakkerij en zuivel industrie en zich verder concentreren op het vergroten van de efficiëntie van het proces. Een belangrijk doel wordt het opschalen van microalgen kweek op afvalwater met een gelijkmatige consistentie. Hiervoor zal AlgaeBiotech op zoek gaan naar aanvullende partners in de regio.