Voedingssupplementen: vrije radicalen zijn de oorzaak van heel wat aandoeningen

Voedingssupplementen: vrije radicalen zijn de oorzaak van heel wat aandoeningen

Anti-oxidanten zijn onmisbaar in de strijd tegen vrije radicalen

In de medische wereld geldt dat een gezonde voeding heel wat aandoeningen kan voorkomen. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van anti-oxidanten in heel wat voedingsproducten (fruit en groenten). Die anti-oxidanten bieden de strijd aan tegen de vrije radicalen die in ons lichaam heel wat schade kunnen aanrichten.

Anti-oxidanten zijn dus onmisbaar in de strijd tegen vrije radicalen. Maar wat zijn eigenlijk die vrije radicalen? In de scheikunde wordt gesproken over een ongeladen molecuul of atoom, maar waar wel een ongepaard elektron aan verbonden is. Voor niet-scheikundigen zal deze uitleg waarschijnlijk nietszeggend in de oren klinken. Vrije radicalen staan bekend om hun explosief karakter, ze kunnen ‘eigenaardige' reacties veroorzaken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vrije radicalen een rol spelen bij heel wat aandoeningen of ziekten, inclusief atherosclerosis (een vorm van hart- en vaatziekten), kanker en artritis. Of met andere woorden: vrije radicalen kunnen in het menselijk lichaam dus een zeer negatieve rol spelen. Het voordeel van anti-oxidanten is dat ze de strijd met de vrije radicalen voeren en dus het afweersysteem van ons menselijk lichaam versterken.

Syndicatie