Alcoholisme: levercirrhose kan één van de gevolgen zijn

Alcoholisme: levercirrhose kan één van de gevolgen zijn

De lever is een belangrijk orgaan en moet in goede conditie blijven

Zware drinkers lopen het gevaar een levercirrhose te krijgen, een serieuze aandoening die zware schade van de lever kan aanrichten. Het is echter niet zo dat iemand die regelmatig eens doorzakt het risico loopt om levercirrhose te krijgen. De kwaal is een gevolg van zwaar chronisch drinken.

Levercirrhose kan één van de gevolgen zijn van alcoholisme. De gevolgen van deze kwaal mogen niet onderschat worden. De lever is een belangrijk orgaan en moet daarom in goede conditie blijven. De belangrijkste functie van het lever moet in de verteringssysteem gesitueerd worden. De lever vervult een aantal belangrijke complexe functies die van vitaal belang zijn om te overleven. Dit zijn enkele taken die de lever vervult:

Het aanmaken van belangrijke stoffen om voedsel te helpen stoppen en om het bloeden te stelpen
Controle van de hoeveelheden suiker, proteïne en vet in de bloedbaan
Het opslaan van belangrijke vitamines en mineralen, inclusief ijzer
Het filteren van giftige stoffen uit het bloed
Het afbreken of metaboliseren van alcohol en veel andere verdovende middelen

In geval van levercirrhose zal er fibrose van het weefsel optreden, met als gevolg dat de werking van de lever wordt verhinderd. De lever zal bij levercirrhose bijvoorbeeld niet meer in staat zijn om genoeg stoffen aan te maken die het bloeden kunnen stoppen. Anderzijds kan ook het gif zich in het lichaam opstapelen. Een beschadigde lever kan ook de bloeddruk in de ader die het bloed vervoert van de darm door de lever heen (portale hypertensie). Zo kunnen er zware bloedingen in het spijsverteringssysteem ontstaan. Een snelle behandeling van levercirrhose kan de ergste schade beperken.

Wat veroorzaak levercirrhose? Er zijn verschillende factoren die levercirrhose kunnen veroorzaken, dit zijn er enkele van:

De meest voorkomende oorzaak van levercirrhose is zwaar drinken. De vraag is natuurlijk hoeveel iemand moet drinken om het risico te lopen op levercirrhose. Algemeen wordt aangenomen dat levercirrhose kan voorkomen vanaf 10 jaar of langer zwaar drinken. Dat betekent 5 drankjes of meer per dag voor een man en 3 of meer per dag voor een vrouw.

Ook chronische virale hepatitis kan levercirrhose veroorzaken. In 10 tot 20% van de gevallen van chronisch virale hepatitis kan levercirrhose één van de gevolgen zijn. Het kan zelfs 20 jaar of langer duren alvorens hepatitis leidt tot levercirrhose. De combinatie met alcohol kan dit proces versnellen.

Autoimmune ziekten, zoals autoimmune hepatitis. In sommige gevallen zal het immuunsysteem de lever aanvallen, met als gevolg ontstekingen die tot levercirrhose aanleiding kunnen geven.

Non-alcoholische steatohepatitis (NASH). NASH is een ontsteking van de lever waarvan de oorzaak onbekend is. Mogelijk spelen obesitas en hoge cholesterol een rol in het verhaal.

Overgeërde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Wilson, cystic fibrosis of hemochromatosis kunnen eveneens levercirrhose veroorzaken.