Bètacaroteen: hoge dosissen kunnen gezondheid schaden

Bètacaroteen: hoge dosissen kunnen gezondheid schaden

Studies moeten nog meer bewijslast aandragen voor positieve gevolgen gebruik bètacaroteen

Bètacaroteen wordt algemeen beschouwd als goed voor de algemene gezondheid. Sommige dokters waarschuwen echter dat hoge dosissen van deze stof de gezondheid kunnen schaden. Studies moeten nog meer bewijslast aandragen voor positieve gevolgen gebruik bètacaroteen. Verschillende van die studies lopen momenteel.

Bètacaroteen wordt gelinkt aan positieve gevolgen op een aantal aandoeningen, waarbij het onder andere de aandoening van Alzheimer zou voorkomen. Daarnaast zouden ook oogziekten kunnen worden voorkomen of toch alleszins afgeremd worden door het gebruik van bètacaroteen. De vraag is echter welke hoeveelheid aanbevolen zijn om de gezondheid niet te schaden.

In medische termen spreken we dan van de recommended dietary allowance (RDA). Die hoeveelheid wordt wel aangegeven voor vitamine A, maar niet voor bètacaroteen. Beide stoffen zijn echter verwant met elkaar. Studies hebben aangewezen dat een hoeveelheid van 15 tot 180 milligram per dag als aangewezen mag worden beschouwd. De wetenschap waarschuwt regelmatig dat te hoge dosissen bètacaroteen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, hoewel er geen bovengrens wordt opgegeven voor het gebruik van deze stof.