Hoe ga ik ‘s nachts om met pijnen als gevolg van fibromyalgie?

Hoe ga ik ‘s nachts om met pijnen als gevolg van fibromyalgie?

10 Tips voor fibromyalgie-patiënten om ’s nachts beter slapen

De chronische pijn die gepaard gaat met fibromyalgie kan iemand nachtenlang wakker houden. Anderzijds ligt fibromyalgie ook vaak aan de basis van een verstoorde slaap. Een fibromyalgie-patiënt die 10 uur per nacht slaapt, zal zich vaak nog erg vermoeid voelen. De ziekte belet namelijk dat iemand zich volledig uitgerust voelt.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten met fibromyalgie een mechanisme aanwezig is dat een regelmatige slaap in de weg staat en daarmee ook belet dat de slaapperiode echt verfrissend werkt. Groeihormonen worden grotendeels tijdens de slaap aangemaakt.

Zonder verfrissende slaap en zonder de aanmaak van groeihormonen herstellen de spieren niet en worden de neutrotransmitters (die onder verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van het zo belangrijke serotonine) niet aangevuld. Gebrek aan goede slaap brengt mee dat mensen met fibromyalgie zich nog vermoeid voelen als ze opstaan. Het gevolg is hun lichaam zich niet zal herstellen van de stress van de dag. Een ander gevolg kan bijvoorbeeld een grotere gevoeligheid aan pijn zijn.

Slapeloosheid kan bij fibromyalgie-patiënten verschillende vormen aannemen: moeilijk inslapen, ’s nachts dikwijls wakker worden, moeilijk terug in slaap vallen, te vroeg wakker worden ’s morgens enzovoort. Wanneer voor de slaapproblemen een oplossing wordt gevonden, zal het dikwijls ook makkelijker zijn om de fibromyalgie zelf aan te pakken. Een betere nachtrust zal bovendien de klachten die gepaard gaan met fibromyalgie doen afnemen.

Hier zijn een aantal tips die fibromyalgie-patiënten op weg naar een betere nachtrust kunnen helpen:

1. Maak het uzelf comfortabel en neem een warm bad voor het slapen gaan.
2. Was u lichaam met een borstel met lange steel, zodat u uw hele lichaam kunt bestrijken. 
3. Pijnlijke punten in het lichaam kunnen gebaat zijn met een self-massage, bijvoorbeeld met een tennisbal. De pijn kan zo – vlak voor het slapen gaan – voor een stuk verlicht worden.
4. Doe voor het slapen gaan een kwartiertje aan yoga en/of aan relaxatieoefeningen.
5. Luister naar kalmerende muziek (dit kan ook gebeuren terwijl u in bad zit).
6. Doe aan medidatie en probeer slechte gedachten (over fibromyalgie bijvoorbeeld) te onderdrukken.
7. Slaap in een verduisterde kamer en gebruik een oogmasker indien dat nodig mocht zijn.
8. Hou de kamer zo stil mogelijk.
9. Zorg ervoor dat de temperatuur op de slaapkamer aangenaam is: niet te warm en niet te koud. 
10. Vermijd de consumptie van tee, koffie, cola en chocolade voor het slapen gaan.

Wie als fibromyalgie-patiënt toch nog slaapproblemen heeft, kan een therapie volgen. In aanmerking komen onder andere biofeedback, relaxatie training, stress reductie en cognitieve therapie. Mits enige moeite is er wel een psycholoog te vinden die gespecialiseerd is in slaapproblemen bij fibromyalgie-patiënten. Uiteraard kan ook medicatie een helpende hand reiken bij slapeloosheid. Vaak zal een combinatie van aanpak de beste resultaten geven bij het bestrijden van slapeloosheid als gevolg van fibromyalgie.