Consumptie van één glas alcohol per dag kan kansen op borstkanker fors doen toenemen

Consumptie van één glas alcohol per dag kan kansen op borstkanker fors doen toenemen

Studie wijst uit dat er niet zo veel verschil tussen matig of zwaar alcoholgebruik

Is er een verband tussen kanker en alcohol? De meeste wetenschappers zijn van mening dat zwaar alcoholgebruik de risico’s om kanker te krijgen gevoelig doet toenemen. Echt betrouwbaar cijfermateriaal daaromtrent is echter niet beschikbaar, maar de aanwijzigingen dat er een link bestaat worden steeds duidelijker.

In het Journal of the American Medical Association verschenen ondanks de resultaten van een nieuwe studie, uitgevoerd bij 100.000 vrouwen en dat gedurende een periode van 28 jaar. Opnieuw werd er gezocht naar de verbanden tussen alcohol en kanker, meer specifiek dan wat betreft borstkanker.

De resultaten van het onderzoek waren op zijn zachtst gezegd opzienbarend. De consumptie van één glas alcohol per dag kan de kansen op borstkanker fors doen toenemen. Vrouwen die 3 tot 6 alcoholische drankjes per week gebruikten, zagen hun kans op borstkanker met 15% toenemen. Wie twee drankjes per dag gebruikte, zag dat risico oplopen tot 51%.

De studie wijst met andere woorden uit dat er niet zo veel verschil tussen matig of zwaar alcoholgebruik bestaat. Stephanie Bernik, chief of surgical oncology bij het Lenox Hill Hospital in New York, is van mening dat op basis van de uitslagen van het onderzoek sommige vrouwen beter kunnen overwegen om hun alcoholconsumptie te milderen.

Hoe en waarom alcohol de ontwikkeling van borstkanker stimuleert, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk wordt de werking van het hormoon oestrogeen bevorderd. Het is algemeen bekend dat dit hormoon een rol speelt in het borstkankerverhaal.