Beperkt alcoholgebruik bij zwangere vrouwen is onschadelijk

Beperkt alcoholgebruik bij zwangere vrouwen is onschadelijk

Eén of twee glazen alcohol per dag kunnen ongeboren baby niet beschadigen

Beperkt alcoholgebruik bij zwangere vrouwen is onschadelijk, zo wijst een studie aan het University College London uit. Eén of twee glazen alcohol per dag kunnen de ongeboren baby niet beschadigen. Dat blijkt uit een onderzoek bij vijfjarige kinderen wiens moeders lichte drinkers waren. Van enige moeilijkheid op socio-emotioneel vlak was geen sprake en ook de cognitieve functies bleken normaal te functionern.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Epidemiological and Community Health. Hoewel er geen schadelijke gevolgen aangetoond werden, adviseerden de auteurs van het onderzoek zwangere vrouwen om hun alcoholgebruik toch in de mate van het mogelijke te beperken. De onderzoekers vergeleken het gedrag van kinderen van moeders die geen alcohol gebruikten met dat van moeders die wel in beperkte mate alcohol hadden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Yvonne Kelly, epidemiologe aan het University College London, neemt in verband met alcoholgebruik bij zwangere vrouwen geen standpunt in. Het verrassende aan het onderzoek was namelijk dat de kinderen van vrouwen die licht drinkers waren 30% minder kans hadden op gedragsstoornissen dan kinderen van vrouwen die niet dronken. Bovendien bleken de cognitieve vaardigheden van de kinderen van licht drinkende moeders hoger te liggen dan die van niet-drinkende moeders. Mogelijk houdt dit verband met de socio-economische status van moeders die wel in beperkte mate alcohol gebruikten.

Syndicatie