Matige consumptie van alcohol kan insulinegehalte in bloed helpen regelen

Matige consumptie van alcohol kan insulinegehalte in bloed helpen regelen

Het is en blijft belangrijk om suikergehalte in bloed te controleren

Matige consumptie van alcohol kan insulinegehalte in bloed helpen regelen, zo onthouden we een zopas verschenen wetenschappelijke studie. Over het verband tussen het insulinegehalte in het bloed en het verbruik van alcohol was tot dusver weinig of niets geweten, maar er blijkt wel degelijk een causaal verband tussen beiden te bestaan. Meer wetenschappelijk is echter nodig om de voorlopige conclusies van het onderzoek te bevestigen.

Alcohol verbetert het antwoord van het menselijk lichaam op insuline en het is precies die insuline die het suikergehalte in ons bloed regelt. Wanneer het suikergehalte onder controle is, zal het lichaam minder glucose en minder vetten opslaan. Dat wil zeggen dat het voor de algemene gezondheid erg belangrijk is om dat suikergehalte onder controle te blijven. Geniet dus rustig van een glaasje wijn en voel uzelf kiplekker.

In vino vero, zo luidde een spreekwoord van de Romeinen. Het drinken van wijn is niet alleen een culinair gegeven, het kan ook de gezondheid ten goede komen. Voorwaarde is uiteraard dat matigheid wordt betracht. Zware drinkers kunnen zowel geestelijk als fysiek zware problemen krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel voorbeelden van mensen die als gevolg van overdreven alchoholgebruik aan de rand van de afgrond zijn gebracht.

Maar matig gebruik van alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder lijkt vooral positieve effecten voor de gezondheid te hebben. Iedereen heeft al wel eens horen vertellen dat vooral rode wijn goed is ons lichaam. Dat is inderdaad ook zo, maar aan het drinken van wijn zijn nog andere positieve punten verbonden wat de gezondheid betreft. Of met andere woorden: drink gerust een glaasje (witte of rode) wijn, maar blijft altijd matig in het alcoholgebruik.

Syndicatie