Stoppen met drinken: doe beroep op hulp van vrienden en familie

Stoppen met drinken: doe beroep op hulp van vrienden en familie

Probleemdrinkers kunnen vaak moeilijk op hun eentje stoppen

Voor veel drankverslaafden is het moeilijk om op hun eentje te stoppen met drinken. Ze dreigen telkens weer te omvallen, om de eenvoudige reden dat ze ook telkens weer in een situatie belanden waarin veel wordt gedronken en waarin ze vaak de enige zijn die niet drinken. Probleemdrinkers kunnen vaak moeilijk op hun eentje stoppen, dat is een vaststaand gegeven.

Mark Willenbring, dokter en voormalig directeur van de afdeling ontwenning van het Amerikaans National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, geeft dan ook het advies om wie wil stoppen met te drinken: doe beroep op de hulp van vrienden en familie. Iemand die mag rekenen op hulp in de strijd tegen ‘demon alcohol' zal meteen al een stuk sterker in zijn schoenen staan.

Een grote stap voorwaarts kan volgens Willenbring worden gedaan door beroep te doen op vrienden en familieleden. Die moeten uiteraard dan wel op de hoogte zijn van de problematiek en - dat zal waarschijnlijk geen probleem opleveren - bereid zijn om een helpende hand toe te steken. In ieder geval is het een hele opsteker wanneer u niet de enige niet-drinker in het gezelschap bent.

Een andere mogelijkheid is dat u beroep doet op de diensten van een lotgenoot, in dit geval dus iemand die ook probeert om van zijn drankprobleem verlost te raken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u zo iemand via de AA hebt ontmoet en dat de onderlinge solidariteit groot genoeg is om elkaar een helpende hand toe te steken. Een eventuele partner kan ook bereid zijn om u te gezellen, maar in veel gevallen gaat probleemdrinken gepaard met echtelijke problemen. Het is dus niet gegarandeerd dat u zonder meer beroep kan doen op de diensten van uw partner.

Een gouden tip kan zijn om aan vrienden en familie aan te bieden om Bob te zijn bij een avondje uit. De controle op alcoholgebruik is tegenwoordig zo streng dat een Bob zich maar beter zo goed mogelijk aan de regels houdt. De veranwoordelijkheid als Bob is groot, zo groot dat ze u waarschijnlijk voor alcoholgebruik zal behoeden.

Welk truucje u ook gebruikt, u mag nooit vergeten wat de uiteindelijke reden is waarom u bent gestopt met drinken. Die reden waren problemen van welke aard dan ook - relationele, sociale, professionele of medische. Alleen het gevoel verlost te zijn van de kater kan een stimulans vormen op een rem op het drinken te zetten. Wedden dat u zich als sober mens iemand heel anders gaat voelen?

Syndicatie