Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginosis of bacteriële vaginose?

Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginosis of bacteriële vaginose?

In meer dan de helft van de gevallen zijn er geen zichtbare symptomen

Over de symptomen van bacteriële vaginosis of bacteriële vaginose bestaat er nog steeds heel wat onduidelijkheid. Het probleem is dat deze symptomen in veel gevallen gewoonweg ontbreken. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat er in meer dan 50% van de gevallen geen zichtbare symptomen zijn. Dat betekent dat veel vrouwen rondlopen met bacteriële vaginose zonder dat ze dat zelf weten.

In de meeste gevallen wordt bacteriële vaginose dan ook ontdekt tijdens het jaarlijks gynecologisch onderzoek. De dokter die het onderzoek verricht, zal aanvankelijk een negatief antwoord krijgen op de vraag of er symptomen van bacteriële vaginose zijn vastgesteld. Het is dus aan hem of haar om de aandoening op te sporen.

Wanneer er toch symptomen opduiken, kunnen die gevarieerd zijn. Op de eerste plaats is er sprake van een witte of troebele afscheiding, die kan naar vis kan ruiken. Die afscheiding is vaak het sterkst na het hebben van sex. De vrouw in kwestie kan ook last hebben van pijn tijdens het urineren, eventueel gepaard met een jeukerige en ontstoken vagina.

Uiteindelijk zal de dokter moeten vertellen of iemand al dan niet bacteriële vaginose heeft. Dat gebeurt op basis van een vochtstaaltje dat in de vagina wordt genomen en dat onder een microscoop wordt onderzocht. In de meeste gevallen zal de dokter al meteen kunnen vertellen of er al dan niet sprake is van bacteriële vaginose.