Te veel alcohol gedronken? Lichaamsbeweging beste remedie om kater kwijt te spelen

Te veel alcohol gedronken? Lichaamsbeweging beste remedie om kater kwijt te spelen

Ons lichaam raakt giftige producten zoals alcohol op vier manieren kwijt

Het overkomst sommige mensen meer dan andere: opgezadeld zitten met een stevige kater. Geoefende drinkers hebben elk hun eigen remedie om een kater aan te pakken. Een veel gehoorde remedie is gebaseerd op de middeleeuwse similis-leer (similus similibus curantur, hetzelfde wordt door hetzelfde genezen). Dat betekent dat ze ’s morgens meteen een pilsje of een glaasje wijn drinken en daardoor de ergste gevolgen van overdreven alcoholgebruik weten te vermijden.

Andere drinkers geven de voorkeur aan koffie, liefst zwarte koffie, om een zware kater aan te pakken. Maar ook dat lijkt niet de juiste manier te zijn om zich weer kiplekker te voelen. Misschien is een wetenschappelijke aanpak toch aangewezen; Ons lichaam raakt giftige producten zoals alcohol op vier manieren kwijt. Aaron Michelfelder, dokter bij het Loyola University Health System in Maywood, Illinois, zette die even op een rijtje.

Michelfelder wijst er dat we door ademen, door te zweten, door de lever of door de nieren die giftige stoffen kunnen afstoffen. De beste manier lijkt echter flink zweten, zodat de alcohol ons lichaam weer kan verlaten. Anders uitgedrukt: lichaamsbeweging is de beste remedie om een kater kwijt te spelen. Door te sporten zweten we bovendien niet alleen flink, maar wordt ook bloed met alchohol er in sneller naar de lever en de nieren gevoerd. Op die manier raken we dus op de snelste manier van een kater verlost. 

Syndicatie