Vrouwen mogen één alcoholische drankje per dag drinken, mannen twee

Vrouwen mogen één alcoholische drankje per dag drinken, mannen twee

 Binge-drinken of coma-drinken komt neer op de consumptie van 50 gram alcohol over een korte periode

 De Dietary Guidelines for Americans, de nieuwste editie van de gids voor dieetvoeding en een toonaangevende publicatie in de Verenigde Staten, geeft adviezen voor een maximaal alcoholgebruik zonder de gezondheid te schaden. Vrouwen mogen één alcoholische drankje per dag drinken, mannen twee. Een matig gebruik van alcohol zou eerder nuttig dan schadelijk zijn, zo luidt de conclusie.  

 Het U.S. Department of Health and Human Services, in wiens opdracht de gids werd opgesteld, heeft veel onderzoek besteed aan een verantwoord alcoholgebruik. Zware drinkers, we spreken dan over het zogenaamde binge-drinken of coma-zuipen, zou de risico’s op hartaanvallen doen verdubbelen. Binge-drinken of coma-drinken komt neer op de consumptie van 50 gram alcohol over een korte periode.

 Als een voorbeeld van gezond drinken wordt de Franse manier van wijn drinken aangegeven. Een Fransman die van zijn glas wijn houdt, consumeert gemiddeld 255 gram per week aan alcohol. De Ieren, die bekend staan als binge-drinkers of coma-zuipers, drinken 282 gram per week. In het geval van zware drinkers liggen die hoeveelheden echter twee tot drie keer zo hoog. Toch is het biologisch effect van de invloed van alcohol op hart- en vaatziekten nog niet helemaal vastgelegd. De Amerikaans Centers for Disease Control and Prevention voeren verder onderzoek naar dit onderwerp, waarbij ook zal geprobeerd worden om een verband te leggen tussen alcoholgebruik en eetgewoonten.