Vrouwen en sex: hoe beïnvloedt de menopauze het sexleven van vrouwen?

Verschillende factoren kunnen de sexuele interesse van vrouwen in de menopauze sturen

Het verlies van oestrogeen als gevolg van de menopauze kan leiden tot wijzigingen in de sexbeleving bij vrouwen. Zowel de lustgevoelens als het sexueel functioneren kunnen vanwege de menopauze anders beleefd gaan worden. Vrouwen in de menopauze en in de post-menopauze zullen bijvoorbeeld vaststellen dat ze minder snel opgewonden raken. Bovendien zal ook het effect van aanrakingen en strelingen niet meer zijn wat het ooit is geweest. Gevolg kan zijn dat bij vrouwen in de menopauze de interesse in sex duidelijk achteruitgaat.

De lagere oestrogeengehaltes die met de menopauze gepaard gaan, kunnen daarenboven leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de vagina. Daardoor kan de vochtigheidsgraad van de vagina afnemen, wat op zijn beurt tot gevolg kan hebben dat sex vanwege deze afgenomen vochtigheidsgraad moeilijker (en pijnlijker) wordt. Sex en de menopauze, het zijn dus twee factoren die soms wat moeilijk komen te liggen.

Het lagere oestrogeengehalte is niet de enige schuldige voor de afname van de sexuele driften, andere factoren kunnen daarbij eveneens een rol spelen. We zetten die factoren - die de vrouwelijke sexualiteit tijdens en na de menopauze kunnen afremmen - even op een rijtje:

Problemen met de blaas, eventueel gepaard met vochtverlies
Slaapstoornissen die lijden tot grotere vermoeidheid
Depressies en/of angsgevoelens
Stress
Het gebruik van geneesmiddelen
Zich zorgen om de gezondheid

Het zou echter overdreven zijn om te stellen dat de menopauze de sexuele driften bij alle vrouwen verlaagt. Sommige vrouwen in de post-menopauzale fase kunnen zelfs een verhoogde interesse in sex aan de dag leggen. Dat kan onder andere te maken hebben met het verdwijnen van de vrees om zwanger te worden. Daardoor zijn vrouwen na de menopauze meer ontspannen en kunnen ze beter genieten van sex.

Hoe kan tijdens de menopauze een droge vagina behandeld worden? Dat kan onder andere met glijmiddelen, waarvan er heel wat op de markt verkrijgbaar zijn. Het gebruik van niet water absorbeerde glijmiddelen als vaseline wordt afgeraden omdat deze de latex in een condom kunnen verzwakken. Het blijft inderdaad aangewezen om een condoom te gebruiken bij sex tijdens de de menopauze tot de dokter het licht definitief op groen zet.