Dieet: azijn kan helpen bij strijd tegen obesitas (zwaarlijvigheid)

Dieet: azijn kan helpen bij strijd tegen obesitas (zwaarlijvigheid)

Studie toont aan dat azijn genen ombouwt tot vetbestrijders
 
Moet iemand die op dieet gaat een wondermiddel in de eigen keuken gaan zoeken? Volgens Japanse onderzoekers is dat wel degelijk het geval. Gewone azijn uit de keuken zou genen aanmaken die vet helpen bestrijden, zo blijkt uit hun studie. Daarmee krijgt azijn alleszins gedeeltelijk eerherstel.
 
In een niet zo ver verleden werd deze vloeistof namelijk gebruikt als middel tegen van alles en nog wat. Alleen in de oudheid werd azijn beschouwd als een geneesmiddel, het is slechts met de opkomst van de moderne geneeskunde dat heqt enigszins naar de achtergrond verdween. Azijn kreeg als belangrijkste toepassing het opleggen van haring en het kruiden van salaatjes en pickles. Van geneeskundige toepassingen was geen sprake meer.
 
De moderne geneeskunde stond geruime tijd huiverachtig om de medicinale eigenschappen van azijn toe te geven. Enkele jaren geleden werd echter al gesuggereerd dat aceetaldehyde, eigenlijk het belangrijkste bestanddeel in azijn, kan gebruikt worden voor het controleren van bloeddruk en suiker in het bloed.
 
Azijn kan chemisch bereid worden door de oxidatie van aceetaldehyde, afkomstig van alcohol (ethanol). De bacterie zet ethanol eerst om in aceetaldehyde en vervolgens in azijnzuur.
 
De eerste testen met azijn voor de bestrijding van obesitas zijn in Japan uitgevoerd op muizen. Zij laten alleszins ruimte om aan te nemen dat azijn kan helpen om gewicht te verliezen of om zwaarlijvigheid te bestrijden.
 
Een team rond onderzoeker Tomoo Kondo diende muizen ofwel aceetaldehyde ofwel   water toe via een buisje in de maag. Vervolgens kregen de muizen een veel calorierijker voedsel toegediend dan ze gewend waren. De muizen die aceetaldehyde kregen toegediend bleken slanker te blijven dan de muizen die water in de maag kregen.
 
Uiteindelijk kwam het er op neer dat de muizen met aceetaldehyde in de maag veel minder lichaamsvet aanmaakten dan de muizen die dit bestanddeel van azijn niet kregen toegediend. De hoeveelheid voedsel die de muizen aten, werd niet gewijzigd.
 
Als mogelijke verklaring wordt verwezen naar het feit dat aceetaldehyde genen helpt ombouwen zodat ze proteïne aanmaken dat het lichaam helpt om vet af te breken. Daardoor wordt voorkomen dat het lichaam vet opbouwt, zodat er uiteindelijk sprake is van gewichtsverlies.
 
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het nummer van 8 juli 2009 van het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Uiteraard is het nog te vroeg om al veel conclusies aan deze studie te knopen. Wie op dieet wil gaan, kunnen we echter moeilijk ontraden om meer azijn te gebruiken. Baat het niet, dan schaadt het zeker ook niet.
 

 

Syndicatie