Een Anorexia Nervosa patiënt(e) mag nooit zijn onmiddellijke omgeving gaan controleren

Een Anorexia Nervosa patiënt(e) mag nooit zijn onmiddellijke omgeving gaan controleren

Vraag deskundige hulp wanneer omgang met Anorexia Nervosa patiënten te moeilijk wordt

Bij de omgang met Anorexia Nervosa patiënten zijn er een aantal regels waar rekening mee moet worden gehouden. Op de eerste plaats is het belangrijk dat er steeds naar zijn of haar gevoelens wordt geluisterd. We praten dus zowel over mannen als vrouwen, hoewel de meeste patiënten wel degelijk vrouwen zijn. De aandoening komt echter wel degelijk ook bij mannen voor, hoewel ze daar vaak niet als dusdanig wordt (h)erkend.

Een Anorexia Nervosa patiënt(e) mag anderzijds nooit zijn onmiddellijke omgeving gaan controleren. Dat betekent dat die omgeving – familie, geliefden, bloedverwanten – steeds de touwtjes in handen moeten houden en zich niet de wet mogen laten dicteren door de zieke. Ze mogen met andere woorden niet naar haar (of zijn) voorschriften luisteren. Er moet steeds mee rekening worden gehouden dat de persoon in kwestie ziek is.

Vraag deskundige hulp wanneer omgang met Anorexia Nervosa patiënten te moeilijk wordt. Er zijn verschillende vormen van hulpverlening mogelijk, tegenwoordig heeft de medische wetenschap al een veel beter beeld over de aandoening dan pakweg enkele tientallen jaren geleden. In sommige vroege fases van de aandoening – bijvoorbeeld bij kinderen en tieners – kan Anorexia Nervosa – succesvol worden behandeld door familietherapie, waarbij die familie van deskundig advies wordt voorzien.