Ablynx zet nanobodies in in strijd tegen Reumatoïde artritis (RA )

Ablynx zet nanobodies in in strijd tegen Reumatoïde artritis (RA )
 
Definitie van Reumatoïde artritis (RA ) door Ablynx
 
RA is een chronische, systemische auto-immuunziekte die meestal ontstekingen en weefselbeschadiging in gewrichten en peesscheden veroorzaakt en gepaard gaat met bloedarmoede.
 

Het kan een bewegingsbeperkende en pijnlijke aandoening zijn die kan leiden tot een aanzienlijk verlies van het functioneren en mobiliteit. Verschillende behandelingen zijn voorhanden.
 
Pijnstillers en ontstekingsremmers, evenals steroïden, worden gebruikt om de symptomen te onderdrukken, terwijl zogeheten tweedelijns anti-reumageneesmiddelen (DMARD’s) (disease-modifying antirheumatic drugs – DMARDs) vaak noodzakelijk zijn om het onderliggende immuunproces af te remmen of stop te zetten en langdurige schade te voorkomen.
 
Tijdens het laatste decennium heeft de nieuwere groep van biologische geneesmiddelen de behandelingsmogelijkheden doen toenemen. 

Wanneer Ablynx kijkt naar de zeven grote reumatoïde artritis markten, wordt verwacht dat deze zullen stijgen van $7 miljard in 2007 tot meer dan $12 miljard in 2017, met voortdurende opname van anti-TNF geneesmiddelen.
 
Tumor Necrose Factor alfa (TN F-alfa)
 
TNF-alfa is een eiwit dat een rol speelt in systemische ontstekingsreacties. TNF-alfa veroorzaakt apoptotische celdood, celproliferatie, differentiatie, ontsteking, tumorgenese en virale replicatie.
 
De voornaamste rol van TNF-alfa is de regulatie van immuuncellen, terwijl de overproductie van TNF-alfa betrokken is bij tal van menselijke ziekten, waaronder RA, psoriasis, de ziekte van Crohn en kanker.
 
Biologische geneesmiddelen die werkzaam zijn als antagonist voor TNF-alfa hebben een spectaculaire impact gehad op de behandeling van TNFalfa gerelateerde ziekten.
 
De wereldwijde verkoop van de anti-TNF-alfa biofarmaceutische geneesmiddelen Enbrel®, Remicade® en Humira® voor indicaties zoals reumatoïde artritis bij volwassenen, reumatoïde artritis bij jongeren, ankylosing spondylitis, psoriatische artritis, psoriasis en het prikkelbare darm syndroom (IBD - inflammatory bowel disease), bedroeg meer dan $12 miljard in 2007.