Opgelet: ‘gevaarlijkere' vormen van sex kunnen erectiestoornissen veroorzaken

Opgelet: ‘gevaarlijkere' vormen van sex kunnen erectiestoornissen veroorzaken

Sex: testosteron gehalte kan doorslaggevend zijn bij erectiestoornissen

Er zijn sterke aanwijzigingen dat een zittend leven mee aanleiding kan geven tot erectiestoornissen. Joggen, zwemmen en andere vormen van lichaamsbewegingen kunnen in die zin potentiebevorderend zijn. Volgens het Amerikaans National Institute for Occupational Safety and Health is het onmiskenbaar bewezen dat een gebrek aan beweging één van de oorzaken van erectiestoornissen kan zijn. Er zijn echter ook heel wat andere mogelijke oorzaken, waaronder bijvoorbeeld het testosteron gehalte.

Kan er iets worden gedaan om erectiestoornissen te voorkomen? Veel bewegen lijkt aangewezen, maar dan moet er nog selectief worden opgetreden. Sommige therapeuten raden Kegel oefeningen aan, maar het valt nog te bekijken of die daadwerkelijk een steentje bijdragen tot het verhelpen van erectiestoornissen. Kegel oefeningen kunnen behulpzaam zijn bij mannen en vrouwen die aan incontinentie lijden, maar het effect op erectiestoornissen is vooralsnog niet bewezen.

Kijken we dan even naar testosteron. Zelfs bij gezonde mannen begint het gehalte aan testosteron sterk te dalen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het testosteron gehalte bij een man bij elk jaar boven de 40 met ongeveer 1,30% daalt. Typische symptomen die wijzen op een laag testosteron gehalte zijn een gebrek aan sexuele drift, stemmingswisselingen, afname van het weerstandsvermogen, problemen met het nemen van beslissingen enzovoort. Wie denkt dat zijn testosteron laag is, doet er goed om een dokter te raadplegen.

Een aantal geneesmiddelen moeten hoe dan ook worden vermeden, wegens de nadelige effecten. Zo kunnen onder andere anabole steroïden tot erectiestoornissen aanleiding geven. Wat gebeurt er in de praktijk? Deze medicijnen, die onder andere door atleten en bodybuilders worden gebruikt, kunnen de omvang van de teelballen doen krimpen. Daardoor vermindert de capaciteit van de teelballen om testosteron aan te maken.

Uiteraard is het zo dat roken erectiestoornissen niet zullen verhelpen. Sigaretten, sigaren en pijp beschadigen de bloedvezels en voorkomen dat er bloed naar de penis vloeit. Eigenlijk doet nicotine de bloedvezels samentrekken, waardoor de bloedtoevoer naar de penis wordt verhinderd.

Het is ook opletten met ‘gevaarlijkere' vormen van sex, want die kunnen eveneens erectiestoornissen veroorzaken. Penetratie wordt bijvoorbeeld alleen maar aangewezen wanneer de vagina nat genoeg is. Ook het stoten met een penis in erectie tegen hardere lichaamsdelen kan heel wat schade veroorzaken. Ook bewegingen in de verkeerde richting tijdens het hebben van sex liggen vaak aan de oorzaak van erectiestoornissen.