Eet chips met mate, ze bevatten meestal teveel zout, vet en calorieën

Eet chips met mate, ze bevatten meestal teveel zout, vet en calorieën

Ook pretzels zijn niet altijd even gezond en dat geldt voor tal van andere verwante hapjes

Een avondje televisiekijken gebeurt dikwijls met een zak chips bij de hand. Er is op de markt een breed aanbod verkrijgbaar: potato chips, corn chips, cheese puffs enzovoort. We gebruiken bewust de Angelsaksische terminologie, want het betreft meestal producten die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Wanneer er een lekker spannende film bezig is, betrappen we onszelf er op dat we na verloop enkele zakjes chips achter de kiezen hebben.

We zouden de waarheid geweld aan te doen door te stellen dat deze snacks gezond zijn. Eet chips met mate, want ze bevatten meestal teveel zout, vet en calorieën. Ook pretzels zijn niet altijd even gezond en dat geldt voor tal van andere verwante hapjes. Er zijn gezondere alternatieven beschikbaar op de markt, bijvoorbeeld in de vorm van licht gezouten nootjes. Pinda’s horen echter niet thuis in die categorie, want dit zijn geen echte noten. Een ander alternatief zijn de zogenaamde veggie chips, bestaande uit stukjes gedehydrateerde groenten die best smakelijk zijn.

Tegenwoordig worden steeds meer voorverpakte maaltijden verkocht. Dat heeft te maken met de jachtige wereld waarin we leven. Mensen vinden niet meer de tijd om zelf een fatsoenlijke maaltijd te bereiden, waardoor maar wordt gekozen om in warenhuis een voorverpakte maaltijd mee te nemen. Ook singles of kleinere gezinnen grijpen vaak naar klaargemaakt voedel, onder het mom dat het goedkoper is dan iets zelf klaar te maken.

Uiteraard speelt hier ook een stuk gemakzucht een rol. Zelfs iets klaarmaken vraagt uiteraard een grote inspanning, vooral omdat er nadien ook aan de afwas moet worden gedacht. Uiteindelijk geldt ook hier dat we je zelf doet, je beter en vooral gezonder doet. Veel mensen hebben echter al afgeleerd om daar zelfs maar over na te denken, zodat ze zich (bijna letterlijk) hun eten laten voorkauwen.