Fibromyalgie patiënten moeten regelmatig rustpauzes inlassen wanneer ze aan sport doen

Fibromyalgie patiënten moeten regelmatig rustpauzes inlassen wanneer ze aan sport doen

Vergeet de opwarming niet, zonder stretchoefeningen zijn de risico’s op pijn en ongemak bij fibromyalgie patiënten veel groter dan mét stretchoefeningen

Het beste advies dat we bij fibromyalgie patiënten kunnen geven wat betreft sportbeoefening en/of lichaamsbeweging, is dat met smalle stapjes vooruitgang moeten maken. Bovendien zijn er heel wat kleine dingen waar aandacht aan moet worden besteed. Wie gaat wandelen, zal bij voorkeur niet met zijn of haar armen zwaaien.

Ook het nemen van te grote stappen moet ten stelligste afgeraden worden. Vermijd ook een te heuvelig parcours, blijf liever op een vlak terrein. De kansen op valpartijen worden zo een stuk kleinere. Fibromyalgie patiënten moeten bovendien regelmatig rustpauzes inlassen wanneer ze aan sport doen. Op die manier wordt een overbelasting van de spieren en gewrichten vermeden.

Vergeet de opwarming niet, zonder stretchoefeningen zijn de risico’s op pijn en ongemak bij fibromyalgie patiënten veel groter dan mét stretchoefeningen. Die oefeningen kunnen zelfs in warm water plaatsvinden wanneer de persoon in kwestie zich daar beter bij voelt. Onder de douche opwarmen, is eveneens een mogelijkheid. Het maakt weinig uit of de oefeningen liggend, staande of zittend gebeuren.