Eetstoornisssen als gevolg van overdreven eten kunnen ook een gevolg zijn van een gelukkig gevoel

Eetstoornisssen als gevolg van overdreven eten kunnen ook een gevolg zijn van een gelukkig gevoel

Veel feestjes, verjaardagen enzovoort kunnen eetstoornissen zoals boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort tot gevolg hebben

Het is een algemeen verbreid misverstand dat eetstoornissen zoals boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort alleen een gevolg zijn van negatieve factoren. Daarbij wordt vaak verwezen naar een negatief zelfbeeld en een gevoel van ontevredenheid over het eigen lichaam. De bovenvermelde aandoeningen kunnen zodoende rechtstreeks in verband worden gebracht met foutieve voorbeelden, zoals bijvoorbeeld superslanke modellen.

Er zijn echter ook andere factoren in het spel, zelfs factoren waaraan we niet altijd denken. Eetstoornisssen als gevolg van overdreven eten kunnen ook een gevolg zijn van een gelukkig gevoel. Wie zich goed in zijn vel voelt, krijgt vaak een gevoel over zich heen dat hem of haar niets kan overkomen. Daarom zal er à volonté worden gesnoept of gegeten, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen van dit eetgedrag. 

Of met andere woorden: het bijwonen van veel feestjes, verjaardagen enzovoort kunnen eetstoornissen zoals boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort tot gevolg hebben. Dat betekent uiteraard niet dat u zich telkens moet verontschuldigen wanneer er weer eens een uitnodiging voor zo’n leuk feestje is binnengelopen. Veel verstandiger is om het eigen eetgedrag goed in de gaten te houden. Lukt dat niet, dan zal er externe hulp moeten ingeroepen worden. Eetstoornissen moeten in ieder geval ten alle prijze worden voorkomen.

Syndicatie