Hoe kan ik de eetlust afremmen als ik op dieet ben?

Dossier

Hoe kan ik de eetlust afremmen als ik op dieet ben?

15 tips voor mensen die op dieet zijn en die hun drang naar suiker willen afremmen

Dieet is een miljoenenbusiness geworden. Niet verwonderlijk overigens, want steeds meer mensen hebben met overgewicht te kampen. Afvallen of gewicht verliezen kan vaak makkelijker zijn dan algemeen wordt aangenomen. Heel wat voedingsproducten helpen de honger bestrijden, maar remmen tevens de eetlust af en helpen iemand van zijn drang naar suikers. Met onderstaande 15 tips bent u al een heel eind op weg.

1. Eieren

Eieren zitten vol proteïne en kunnen de eetlust afremmen. Uit een studie bij 30 vrouwen met overgewicht bleek dat deze na de consumptie van twee eieren (met twee toastjes en een kleine portie fruit) in de volgende 36 uur minder aten dan vrouwen die een gewoon ontbijt aten.

2. Bonen

Bonen bevatten cholecystokininen, een hormoon dat op een natuurlijke wijze de eetlust onderdrukt. Uit een studie op de University of California bleek dat bij acht mannen die bonen hadden gegeten het niveau van deze hormonen (die voedsel langer in de maag houden) tweemaal zo hoog lag dan bij mannen die een maaltijd van rijst en melk hadden genoten. Bonen kunnen bovendien de cholesterol verlagen.

3. Salade

Salade bevat weinig calorieën. Uit een studie uitgevoerd op 42 vrouwen door Penn State University bleek dat wie salade had gegeten 12% minder pasta at. De vrouwen hadden nochtans toestemming gekregen om zo veel te eten als ze zelf wilden.

4. Groene tee

In het geval van groene tee gaat het niet om cafeïne, maar wel om de een antioxidant die de werking van het metabolisme versnelt en vet doet verbranden. Uit een Japanse studie bleek dat 35 mannen die regelmatig groene tee dronken hun
body mass index zagen dalen. Bovendien ging ook hun (slechte) LDL cholesterol naar omlaag.

5. Peren

Peren bevatten vezels, zelfs meer dan oorspronkelijk was gedacht. In een gemiddelde peer zit 6 gram aan vezels, die de eetlust helpen onderdrukken. Appels komen op de tweede plaats, met 3 gram aan vezels. Beide soorten fruit doen ook het gehalte aan suiker in het bloed dalen. Een Braziliaanse studie wees uit dat vrouwen die drie appels of peren per dag aten meer gewicht verloren dan wie dat niet deed. 

6. Soep

Een kop kippensoep vult de mag even goed als het eten van een stuk kip. Dit bleek uit een onderzoek uitgevoerd door Purdue University bij 18 vrouwen en 13 mannen.

7. Mager vlees

Wie kilo’s wil kwijtspelen, moet mager vlees eten. Het werkzaam deel is leucine, dat overvloedig aanwezig is in vlees en vis. De University of Illinois in Urbana-Champaign voerde een onderzoek uit bij 24 vrouwen van middelbare leeftijd met overgewicht. Bleek dat deze vrouwen na het eten van vlees minder honger hadden dan vrouwen die geen vlees gegeten hadden.

8. Olijfolie

Olijfolie helpt calorieën verbranden. Een Australische studie wees uit dat 12 vrouwen bij wie de menopauze achter de rug was (leeftijd 57 tot 73) door een ontbijt van muesli met olijfolie hun metabolisme beter konden stimuleren dan een andere groep van 12 die geen olijfolie kreeg.

9. Citrusvruchten

Uit een studie van 91 mensen met obesitas, uitgevoerd aan de Nutrition and Metabolic Research Center van Scripps Clinic, bleek dat het drinken van een half glas sap van critusvruchten over een periode van 12 weken tot gewichtsverlies leidde.

10. Kaneel

Kaneel doet de drang naar suiker afnemen, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het U.S. Department of Agriculture. Bovendien blijkt kaneel ook goed te zijn voor de bloedsuiker en voor de cholesterol.

11. Azijn

Een Zweedse studie wees uit dat brood gedrenkt in azijn sneller vult dan gewoon brood. Mogelijk vertraagt het zuur in de azijn de vertering van het voedsel. Op die manier keert de honger minder snel terug.

12. Tofu

Onderzoek aan de Louisiana State University wees uit dat tofu bij de 42 vrouwen met overgewicht tot een vermindering van de eetlust aanleiding gaf. Deze vrouwen hadden tofu bij wijze van voorgerecht gegeten. Tofu blijkt vooral te werken als afremmer van de eetlust.

13. Noten

Inderdaad, noten bevatten veel calorieën. Onderzoekers van de Purdue University kwamen tot de bevinding dat een groep mensen met een normaal gewicht die voor 500 calorieën aan noten aan hun dieet toegevoegd kregen tijdens de maaltijden die daarna kwamen minder aten. Zij verbrandden zelfs al relaxend meer calorieën.

14. Granen met veel vezels

Researchers aan de VA Medical Center and the University of Minnesota in Minneapolis deden 14 vrijwilligers granen eten, waarna ze aan tafel mochten gaan. De vrijwilligers die granen met veel vezels hadden gekregen, aten duidelijk minder.

15. Rode pepers

Pikante rode pepers eten, kan helpen om gewicht te verliezen. Uit een Japanse studie bleek dat 13 vrouwen die bij het ontbijt rode pepers kregen bij de lunch minder dan normaal aten. Rode pepers bevatten capsaicine, dat de eetlust helpt onderdrukken.

Syndicatie