Hoe kan ik iemand met Anorexia Nervosa helpen ondersteunen?

Hoe kan ik iemand met Anorexia Nervosa helpen ondersteunen?

 Vermijd in ieder geval een controlerende functie uit te oefenen bij een Anorexia Nervosa patiënt(e)

Anorexia Nervosa is een aandoening die tot heel wat problemen aanleiding kan geven, zowel voor de persoon in kwestie zelf als voor zijn omgeving. De ziekte reikt zelfs verder dan de eigenlijke Anorexia Nervosa aandoening, want ook boulemie en overdreven eten kunnen kunnen ongeveer in dezelfde categorie worden ondergebracht.

Hoe kan ik iemand met Anorexia Nervosa helpen ondersteunen?, is een vraag die vaak aan dokters wordt gesteld. Het antwoord is ergens toch wel geruststellend: een Anorexia Nervosa patiënt(e) kan wel degelijk geholpen worden. Misschien is het woord ‘hulp’ hier niet helemaal op zijn plaats en moeten we eerder van ondersteuning spreken. Op de eerste plaats is het belangrijk van begrip te tonen, waarbij uiteraard niet mag worden vergeten om de gevoelens van liefde/vriendschap/waardering te bevestigen.

Vermijd in ieder geval een controlerende functie uit te oefenen bij een Anorexia Nervosa patiënt(e), hoewel het soms verleidelijk kan zijn om dat toch te doen. Bovendien moet je kunnen toegeven dat de Anorexia Nervosa patiënt zijn eigen waarden, idealen en standaards heeft. Moedig het nemen van verantwoordelijkheid aan, zowel in goede als in slechte tijden. Dat betekent dat je niet onmiddellijk de moed in de schoenen moet laten zakken wanneer het misloopt.  

Syndicatie