Hoe ontstaat een eetstoornis als boulemie?

Hoe ontstaat een eetstoornis als boulemie?

Eetstoornissen als boulemie zijn vaak het gevolg van het volgen van een strikt dieet

We leven in een tijdperk waarin het uiterlijk zeer belangrijk is, vooral voor vrouwen. Iedere vrouw wil haar ideaalbeeld zo dicht mogelijk benaderen en is bereid om daar heel wat inspanningen voor te doen. Die inspanningen kunnen onder andere betrekking hebben op het volgen van een dieet, kwestie van het vermeende teveel aan kilo’s kwijt te spelen. De gevolgen van kunnen echter pijnlijk zijn.

Hoe kan boulemie opduiken?, is een veelgestelde vraag. Eetstoornissen als boulemie zijn vaak het gevolg van het volgen van een strikt dieet. Dat dieet kan ook het gevolg van de stress die opduikt tijdens het volgen van dat dieet. Eten geeft een comfortabel gevoel, het voedsel smaakt in dit geval letterlijk naar meer. Het begint allemaal vrij onschuldig, maar voor je het weet is er sprake van binge eating of boulemie.

In de meeste gevallen zal een jonge vrouw (boulemie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen) zich een keertje goed laten gaan bij het eten. De volgende keer zal het weer wat minder zijn, om vervolgens weer eens flink te bunkeren. De frequentie van het overeten zal vervolgens toenemen, waarna de diagnose boulemie kan gesteld worden. Zaak is om tijdig op de juiste symptomen te letten, zodat er tijdig kan worden ingegrepen. De waakzaamheid moet al worden verhoogd wanneer dochter/vriendin/gezinslid zich één keertje overeet. Hou dus de eetgewoonten van de persoon in kwestie dus goed in de gaten.

Syndicatie