Raar maar waar: dikke mannen blijken langer te leven dan dunne

Raar maar waar: dikke mannen blijken langer te leven dan dunne

Overgewicht hoeft niet altijd schadelijk te zijn

De medische wereld voert al jarenlang een bikkelharde oorlog tegen overgewicht, zeg maar obesitas. Het probleem stelt zich op de eerste plaats in de Verenigde Staten, waar ongeveer een derde van de bevolking veel te dik zou zijn. Maar ook in Europa is obesitas in opmars, ook bij jeugd. De hoofdoorzaken van obesitas of overgewicht zijn voldoende bekend: ongezond eten en te weinig beweging.

Ook over de gevolgen van het meeslepen van een te groot aantal kilo’s is al veel geschreven. Obesitas kan aanleiding geven tot diabetes, maar ook tot hart- en vaatziekten. Er is dan ook een hele industrie ontstaan rond het bestrijden van overgewicht. Sommige mensen slagen er in om spectaculair gewichtsverlies te boeken, maar het vasthouden van de behaalde resultaten is niet altijd even makkelijk.

Maar misschien moeten dikke mensen zich minder zorgen maken dan ze zelf denken. Nieuw onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Amerikaans National Cancer Institute en het Centers for Disease Control kwam tot een verrassende vaststelling. Overgewicht hoeft niet altijd per se schadelijk zijn, integendeel zelfs; Raar maar waar: dikke mannen blijken langer te leven dan dunne.

De onderzoekers bestuurdeerden 97 studies over de body mass index (BMI) en de mortaliteitsgraad die in totaal betrekking hadden op 3 miljoen mannen. Mannen met een duidelijk geval van obesitas – meer bepaald met een body mass index van meer dan 35 hadden 29% meer kans om tijdens de studie te overlijden. Geen verrassing, maar wel bleek dat zij met een body mass index van 25 tot 29,50% 6% minder om te sterven tijdens de loop van het onderzoek. Dat gold zelfs voor de categorie met een BMI van 30 tot 34,50, wat zelfs de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden de wenkbrauwen deed fronsen.

Syndicatie