Strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid één van de prioriteiten van farmasector

Strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid één van de prioriteiten van farmasector

Meerdere dieetpillen op komst

Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk uitgewezen dat er een causaal verband bestaat tussen obesitas of zwaarlijvigheid en tal van andere aandoeningen, vaak van dodelijke aard. Overgewicht kan onder andere diabetes of suikerziekte veroorzaken, een aandoening die in de westerse wereld al langer in opmars is. Bovendien lijden veel mensen aan diabetes zonder dat ze het zelf weten.

Maar ook hart- en vaatziekten kunnen een gevolg zijn van obesitas of zwaarlijvigheid. Bovendien is het ook nog niet helemaal duidelijk of er ook een link kan worden gelegd tussen overgewicht en bepaalde vormen van kanker. Verder onderzoek hieromtrent is wenselijk en noodzakelijk.

Het goede nieuws is dat de farmaceutische wereld zich bewust is van de gevaren verbonden aan obesitas of zwaarlijvigheid, er wordt druk gezocht naar kilobestrijders. Sommige geneesmiddelen of medicijnen die op de markt werden gebracht, bleken vervelende nevenverschijnselen te veroorzaken en moesten dan ook uit de markt genomen worden.

Strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid is zelfs één van de prioriteiten van farmasector geworden en dat hoeft niemand te verbazen. Het aantal gevallen van overgewicht neemt nog steeds toe, met als gevolg dat er sprake is van een markt die miljarden euro’s en/of dollars waard is.

Er zijn dus meerdere dieetpillen die zich in de testfase bevinden. Onder andere Vivus en Orexigen Therapeutics werken aan geneesmiddelen die kilo’s moeten helpen kwijtspelen. Laatstgenoemd bedrijf werkt samen met Takeda Pharmaceutical, het grootste Japanse farmabedrijf. Het meest wordt echter verwacht van Arena, dat met Belviq een potentiële blockbuster in huis heeft.