Te veel koffie drinken kan iemand slecht gezind maken

Te veel koffie drinken kan iemand slecht gezind maken

Zware koffiedrinkers gaan irrationeel denken en prikkelbaar worden

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Te veel koffie drinken kan iemand slechtgezind maken, zo blijkt uit verschillende onderzoeken die we in de afgelopen jaren onder ogen kregen. Waarom dat precies het geval is, is nog niet helemaal duidelijk. Sommige rapporteren suggereren dat er een verband zou kunnen zijn met de ademhaling en, in een verdere fase, met de zuurstoftoevoer naar de hersenen die zou worden bemoeilijkt.

Wat er daarna gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Een verminderde toevoer van zuurstof naar de hersenen zou volgens sommige onderzoekers het beslissingsproces bemoeilijken. Daardoor worden mensen geïrriteerd met als gevolg van een verhoogde mate van prikkelbaarheid. Zware koffiedrinkers gaan met andere woorden irrationeel denken en prikkelbaar worden, met alle gevolgen van dien.

Syndicatie