Welk type van eetstoornis heb ik?

Welk type van eetstoornis heb ik?

Er zijn drie belangrijke hoofdtypes van eetstoornissen

Tegenwoordig horen we steeds vaker praten over eetstoornissen in welke vorm dan ook. Die eetstoornissen worden vaak onderschat, ze kunnen wel degelijk de gezondheid zware schade toebrengen. Een definitie van de aandoening valt moeilijk te geven, er zijn namelijk grote verschillen van geval tot geval. Het is echter belangrijk om een eetstoornis tijdig te detecteren, kwestie van ook tijdig te kunnen ingrijpen.

Welk type van eetstoornis heb ik?, is dan ook een logische vraag bij iemand die een eetstoornis heeft of denkt dat hij of zij er één heeft. In grote lijnen kan een eetstoornis gedefinieerd worden als een ongezonde houding met voedsel. Iemand zal te veel of te weinig eten, of een combinatie van beiden. Er zijn heel wat grensgevallen, die goed in de gaten moeten worden gehouden.

Het is opvallend dat eetstoornissen het meest voorkomen bij vrouwen, hoewel dat ook niet echt als een verrassing zal overkomen. Vrouwen zijn nu eenmaal meer begaan met het uiterlijk, ze zullen vaak kost wat kost het schoonheidsideaal willen nastreven. Het streven naar dat ideaal kan met de nodige problemen gepaard gaan, zo leert ons de ervaring.

Er zijn drie belangrijke hoofdtypes van eetstoornissen, waarvan er minstens twee vertrouwd in de oren klinken. Anorexia en boulemie zijn de meeste bekende vormen, waarbij we nog binge eating aan toe willen voegen als nummer drie. In sommige gevallen overlappen deze aandoeningen elkaar, waarbij niet altijd duidelijk is wie aan wat lijdt.

Eetstoornissen zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, ze kosten ook de overheden handenvol geld. Daarom kan de strijd tegen dit soort aandoeningen niet hard genoeg worden gevoerd. Informatie en voorlichting zijn daarbij belangrijke wapens, ouders moeten tijdig herkennen wanneer hun kind aan één of andere eetaandoening lijdt.

Syndicatie