Yoghurt is niet alleen gezond maar ook goed voor ons humeur

Yoghurt is niet alleen gezond maar ook goed voor ons humeur

Zuivel bevat veel calcium en calcium beïnvloedt onze stemming in positieve zin

Iedereen moet al eens door een dipje heen, een periode waarin men zich minder goed voelt. Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt met een depresssie. Van een dipje herstellen we meestal vrij snel, een depressie kan veel langer aanslepen en veel pijnlijker zijn. Naar de redenen waarom de ene mens wel een depressie krijgt en de andere niet, heeft de medische wetenschap nog steeds het gissen.

Weinig mensen weten dat er voedingsproducten zijn die inwerken op het humeur. Een depressie genezen kunnen ze uiteraard niet, maar ze kunnen wel ons humeur voor een stukje in positieve zin beïnvloeden. Een standaardwerk in dat verband is The Happiness Diet: A Nutritional Prescription for a Sharp Brain, Balanced Mood, and Lean, Energized Body, van de Amerikaanse auteurs Drew Ramsey en Tyler Graham. Beide auteurs claimen dat een beter humeur bij wijze van spreken slechts een paar vorken verwijderd kan zijn.  Wie een betere voedingskeuze maakt, kan meteen werken aan de opbouw van een beter brein. Ramsey en Graham stellen een aantal producten voor die ons humeur kunnen helpen verbeteren.

Yoghurt is niet alleen gezond maar ook goed voor ons humeur. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van kalk of calcium, yoghurt bevat meer calcium dan melk. De voorkeur moet uitgaan naar de zogenaamde Griekse yoghurt, wanneer die tenminste verkrijgbaar is. Deze yoghurt is bijzonder kalkrijk.  De vraag is natuurlijk waarom ons humeur in positieve zin wordt beïnvloed. Het antwoord op deze vraag geeft dr. Ramsey in The Happiness Diet.

Zuivel bevat over het algemeen veel calcium en calcium beïnvloedt onze stemming in positieve zin door het signaal te geven om neurotransmitters vrij te maken die ons een goed gevoel geven. Een onevenwicht in het calciumgehalte kan leiden tot angst, depressie, humeurigheid, een minder goed humeur, trager denken enzovoort. Bijkomend voordeel is dat yoghurt ons ook kan beschermen tegen een kou of griep.

Syndicatie