Sojabonen kunnen vis vervangen als bron van Omega 3-vetzuren

Monsanto ontwikkelt technologie om gehalte aan Omega 3-vetzuren in soja te verhogen

Sojabonen kunnen vis vervangen als bron van Omega 3-vetzuren, zo blijkt uit nieuwe testen. Agrochemiebedrijf Monsanto ontwikkelde namelijk een technologie om het gehalte aan Omega 3-vetzuren in soja te verhogen. Sojabonen en van sojabonen afgeleide producten kunnen dus behulpzaam zijn om de risico's op hart- en vaatziekten te reduceren.

Monsanto slaagde er in om planten genetisch zo te manipuleren dat ze meer olie vol Omega 3-vetzuren bevatten. Het bedrijf stelde de resultaten van een onderzoek verricht bij 157 mensen voor op de jaarmeeting van de American Heart Association in Orlando, Florida. Daarmee kan met soja hetzelfde effect worden bereikt als met vette vis, zoals tonijn, makreel, sardienen, haring enzovoort. Van deze vissoorten wordt gezegd dat de risico's op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Ze bevatten namelijk hoge dosissen aan eicosapentaenoic acid (EPA) en docosahexaenoic acid  (DHA), beiden Omega 3-vetzuren.

Hart- en vaatziekten zijn één van de belangrijkste doodoorzaken bij zowel mannen als vrouwen. De American Heart Association adviseert om minstens twee keer per week vette vis te eten. Het probleem is echter dat vis in natuurlijke staat steeds zeldzamer wordt. Het alternatief van sojabonen is daarom meer dan welkom. William Harris, auteur van een studie over soja en professor geneeskunde aan de University of South Dakota's Sanford School of Medicine in Sioux Falls, stak zijn enthousiasme over de nieuwe technologie van Monsanto niet onder stoelen of banken. De zeeën raken langzamerhand leeggevist, zodat een alternatieve oplossing meer dan welkom is.

Het voordeel van de olie rijk aan Omega 3-vetzuren is dat hij vrijwel smaakloos is. Hij kan met andere woorden toegevoegd worden aan salades en andere gerechten zonder dat iemand het zal merken. Volgens de U.S. Food and Drug Administration is de olie veilig voor menselijk gebruik. Toch moeten de gemodifieerde sojabonen nog toestemming krijgen van het U.S. Department of Agriculture alvorens ze gecommercialiseerd kunnen worden. Dat zou binnen enkele jaren kunnen gebeuren.

Researchers van Monsanto implenteerden genen van een zwak en van een andere plant in sojabonen. Die bevatten zelf al een natuurlijk Omega 3-vetzuur, namelijk ALA of alpha-linolenic acid  dat de basis vormt voor EPA. Die EPA wordt in normale omstandigheden in twee stappen in het menselijk lichaam omgezet in stearidonic acid of SDA. De sojabonen van Monsanto slaan die stap over en starten onmiddellijk met SDA, dat zo meer efficient in Omega 3-vetzuren kan worden omgezet.

Syndicatie