Wat zijn de signalen van binge eating of overdreven veel eten?

Wat zijn de signalen van binge eating of overdreven veel eten?

Binge eating of overdreven veel eten komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor

Binge eating of overdreven veel eten is een eetstoornis die nog niet zo heel lang geleden regelmatig de pers heeft gehaald. Voordien was er nogal eens verwarring met boulemie mogelijk. In het geval van boulemie blijft het gewicht van de betrokkene echter meestal gelijk, omdat hij of zij het verorberde eten weer uitbraakt. Bij binge eating zal er echter vaak sprake zijn van obesitas of zwaarlijvigheid.

De grens tussen beide aandoeningen is niet altijd even duidelijk, want ook bij binge eating of overdreven eten kan er sprake zijn van braken. Hoe dan ook, zowel boulemie als overdreven veel eten zijn serieuze aandoeningen, medisch ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Dat betekent echter dat ook de symptomen van beide aandoeningen bekend moeten zijn.

Wat zijn de signalen van binge eating of overdreven veel eten? Op de eerste plaats natuurlijk het binnenslaan van grote hoeveelheden voedsel, waarbij elke controle over het eten wordt verloren. Die grote hoeveelheden voedsel worden vaak in korte tijd binnengeslagen. Opgelet, dat kan echter ook in het geniep gebeuren. In dat geval is het aanbevolen om de vuilbakken regelmatig te controleren op lege verpakkingen. Wie al eens betrapt is, kan bijvoorbeeld ook grote hoeveelheden voedsel stockeren op verborgen plaatsen.

Minder voor de hand liggend is wanneer de man of vrouw in kwestie regelmatig maaltijden zal overslaan of zal proberen vermijden om te eten in de nabijheid van anderen. Dat is uiteraard om te voorkomen dat de omgeving in de gaten krijgt dat er sprake is van binge eating of overdreven veel eten. Een ander kenmerk kan zijn dat iemand constant op dieet is, zonder dat er evenwel sprake is van gewichtsverlies.

 

Binge eating of overdreven veel eten komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, zodat er alleszins niet van een gender-verschil kan worden gesproken. Wie lijdt aan deze vorm van eetstoornis, zal vaak wijde kleren dragen om zijn of haar lichaam niet te laten zien. De praktijk wijst uit dat deze vorm van ontwijkend gedrag toch iets meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Syndicatie