Enkele tips om de stoelgang te verbeteren

Enkele tips om de stoelgang te verbeteren

Chronische constipatie kan worden verlicht door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen

Moeilijke stoelgang, we hebben er wel allemaal ooit in ons leven mee te maken. In veel gevallen zal chronische constipatie onvermijdelijk tot een doktersbezoek aanleiding geven, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In een aantal situaties kunnen de symptomen van verstopping alleszins verzacht worden, mits er rekening wordt gehouden met een aantal factoren.

Enkele tips om de stoelgang te verbeteren zijn waarschijnlijk meer dan welkom. Op de eerste plaats is er een eenvoudig advies: ga elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar het toilet. Een zekere regelmaat in uw leven kan, zeker wat de stoelgang betreft. Kies bij voorkeur voor de morgen, want dan zijn uw darmen het meest actief. De meeste mensen zullen dit waarschijnlijk zelf al ervaren hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat u naar uw lichaam leert luisteren. Wanneer dat lichaam zegt dat het tijd is om naar de wc te gaan, is het beter om naar dat advies te luisteren. De bewegingen van de darmen die stoelgang aankondigen, het samentrekken van de darmen, komen en gaan. Laat dus geen kansen voorbijgaan, ga op tijd naar de wc.

Vergeet niet dat hoe langer stoelgang in de darmen blijft, hoe harder de uitwerpselen worden. Er wordt namelijk meer en meer water aan onttrokken, wat tot gevolg heeft dat de afscheiding moeilijker wordt naarmate u langer wacht. Ga dus meteen wanneer u de aandrang voelt. De behoefte om naar het toilet te gaan, stijgt ook na de maaltijden. Doe uw voordeel met de signalen die uw lichaam uitzendt.

Stress kan een negatieve invloed hebben op de stoelgang, dus probeer bij voorkeur zo rustig mogelijk te blijven. Uiteraard hebt u daar niet altijd greep op, maar relaxatieoefeningen kunnen soelaas brengen. Wie last heeft van chronische constipatie of moeilijke stoelgang kan er zijn of haar voordeel mee doen door dagelijks enkele eenvoudige oefeningen te doen.

Chronische constipatie kan dus worden verlicht door een aantal op zich relatief eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen. Het betreft hier uiteraard geen wondermiddelen, zodat in ernstige gevallen van moeilijke stoelgang hoe dan ook nog altijd beroep zal moeten gedaan worden op een dokter. Hou echter de ontwikkeling van uw stoelgang goed in de gaten, eventueel zelfs via het bijhouden van een dagboek.

Syndicatie