Gehoorproblemen: veelvuldig mobiel bellen kan oorsuizingen (tinnitus) veroorzaken

Gehoorproblemen: veelvuldig mobiel bellen kan oorsuizingen (tinnitus) veroorzaken

10 minuten bellen per dag verhoogt de kansen op oorsuizingen met 71%

Er bestonden al sterke vermoedens rond en die vermoedens worden nu door een Oostenrijkse studie bevestigd: veelvuldig mobiel bellen kan oorsuizingen (tinnitus) veroorzaken. 10 minuten bellen per dag verhoogt de kansen op oorsuizingen met 71%, zo blijkt uit de studie.

Wie zijn mobiele telefoon vaak gebruikt, is met deze gewaarschuwd. Het kan alleszins geen kwaad om het mobieltje minstens een deel van de dag buiten gebruik te stellen. De studie verschenen in Occupational & Environmental Medicine, een uitgave van BMJ Publishing Group, associeert veelvuldig mobiel bellen klaar en duidelijk met chronische oorsuizingen.

Met die oorsuizingen is het een vreemd probleem. Een groot deel van de bevolking heeft er last van, zonder dat in de meeste gevallen duidelijk is waar ze vandaag komen. Bovendien blijkt er tot dusver nog geen doeltreffende behandeling voor oorsuizingen beschikbaar te zijn. Wie er mee zit opgezadeld, kan er dus heel veel last van ondervinden.

De onderzoekers die de studie uitvoerden, vermoedden dat tientallen miljoenen Europeanen last hebben van oorsuizingen als gevolg van een te druk gebruik van de mobiele telefoon. Die oorsuizingen staan ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam tinnitus. De American Tinnitus Association schat dat alleen al in de Verenigde Staten meer dan 50 miljoen Amerikanen af te rekenen hebben met tinnitus. Tinnitus of oorsuizingen kan de slaap verstoren, vermindert het concentratievermogen en kan leiden tot afwezigheid op het werk.

Hans-Peter Hutter, researcher aan het Institute of Environmental Health aan de Universeit van Wenen, merkt op dat tinnitus of oorsuizingen de kwaliteit van het leven kunnen aantasten. Hutter dringt aan op meer onderzoek om dat de tot dusver beschikbare behandelingen geen definitieve oplossingen aanreiken. Het regelmatig gebruik van de mobiele telefoon voor minstens vier jaar lijkt het risico op tinnitus of oorsuizingen te verdubbelen. Bovendien nemen de kansen op chronische tinnitus toe, een vorm van de aandoening die minstens drie maanden onafgebroken voelbaar is.

Hutter vergeleek 100 patiënten die voor chronische tinnitus werden behandeld met 100 andere mensen zonder de aandoening die door het lot werden aangeduid. De twee groepen werden gedurende een jaar gevolgd. Iedereen met een oorziekte, hoge bloeddruk of die medicatie gebruikte, werden van de studie uitgesloten. Bijna alle deelnemers maakten gebruik van een mobiele telefoon.

Syndicatie